Belföld

Hága vizsgálhatná az izraeli fal ügyét

Vajon jogos és jogszerű-e, hogy Izrael falat épít Ciszjordánia és Izrael közé? - a hágai nemzetközi törvényszéknek ezt kellene megnéznie, megvizsgálnia, megállapítania. Erről fogadott el hétfőn határozatot az ENSZ közgyűlése.

A határozatot az Egyesült Államok és Izrael nem szavazta meg, és ezúttal elég nagy volt a tartózkodók aránya is.

Izrael ENSZ-nagykövete Arafatot, a palesztin elnököt próbálta felelőssé tenni a fal építéséért mondván, hogy Izraelnek azért kell – ezt a kifejezést használta – megépíteni a falat, mert a palesztin vezetésnek nem sikerül féken tartania a terrorista csoportok tevékenységét. Ezt a falat Arafat építi, az ő terrorizmusa kezdeményezte és az ő terrorizmusa tette elkerülhetetlenné e falnak a megépítését – mondta az izraeli ENSZ-nagykövet.

Izrael fontolgatja megszállt területek kiürítését

Az izraeli miniszterelnök ugyanakkor fontolgatja, hogy zsidó telepeket költöztessenek ki Ciszjordániából. Ciszjordániában és a Gázai övezetben 150 telepen mintegy 220 ezer zsidó él.

Ariel Saron egy tel-avivi gazdasági tanácskozáson és egy amerikai lapnak is beszélt erről. Elmondta: egyoldalú lépéseket vett fontolóra arra az esetre, ha a palesztinokkal folytatott béketárgyalások összeomlanak. Saron az elmúlt évtizedekben a telepesítés támogatója volt, és eddig soha nem jelentette ki, hogy telepeket üríthetnek ki a palesztin területeken.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik