Belföld

Erőre kapott az Európa-hitel

Az Európa-hitel két évre szánt 80 milliárdos kedvezményes kis- és középvállalkozói (kkv) keretére 455 kérelmet nyújtottak be – közölte a Világgazdaság. A kérelmek összigénye 23,768 milliárd forint, vagyis 27,4 százalékos kihasználtság.

Ez azokat a véleményeket látszik igazolni, amelyek a konstrukció lassú indulása ellenére is 25-30 milliárdos igényt prognosztizáltak az év végére.

A Magyar Fejlesztési Bank Rt. adatokból az is kitűnik, hogy ez idáig 368 kérelmet hagytak jóvá, 19,579 milliárd forint értékben. A hét elutasított igénylő közel 240,3 milliót kért. Folyamatban van 80 kérelem elbírálása, ami 3,949 milliárd forintot jelent.

A legtöbb hitelkérelmet kapacitásbővítést célzó fejlesztésekre adták be a kkv-k. Sok esetben szánják munkahelyteremtésre, illetve EU-megfelelésre is az így szerzett forrásokat. A hitel felhasználása között szerepel emellett – egyebek között – gyógyfürdő, termálszálló építése, infrastruktúra fejlesztése, üzemcsarnok építése, gépbeszerzés, illetve ingatlanfejlesztés is.
Az Európa-hitelprogramhoz csatlakozó pénzintézetek közül az eddigi adatok alapján a Konzumbank áll az élen, második a Kereskedelmi és Hitelbank, majd az OTP következik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik