Belföld

Demszky az áfatörvény módosítását sürgeti

Az áfatörvény 2004-től hatályba lépő módosításával Budapest és 3200 önkormányzat több tízmilliárd forinttól eshet el - közölte Demszky Gábor főpolgármester.

Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára szerint viszont az a negatív hatás, amely az önkormányzatokat éri az áfatörvény novemberi módosítása miatt, összehasonlíthatatlanul kisebb nagyságrendű, mint az önkormányzati támogatás jövő évi, mintegy 120-130 milliárd forintos növekménye.

Az áfatörvény módosításával, amelyet a parlament november 16-án hagyott jóvá “bizonyos beruházásokhoz nyújtott állami támogatások áfája a jövőben nem igényelhető vissza, tehát változatlan összegek esetén ezek a támogatások 25 százalékkal kevesebbet érnek” – mondta el a főpolgármester. Hozzáfűzte: az új szabályozással az önkormányzatoknak a saját társaságaiknak adott beszerzési támogatásaikat ugyanennyivel meg kell emelniük, ugyanis ezek után 25 százalékos áfát kell fizetni.

A főpolgármester a kérdésről hétfőn tárgyalt a pénzügyi kormányzattal és az SZDSZ-frakcióval, és szakértői anyagot juttatott el a parlamenti pártok frakcióvezetőihez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik