Belföld

Az Alitalia és az Air France megnyitja útvonalait

A versenytárs légitársaságok a jövőben használhatják az eddig a francia Air France és az olasz Alitalia légi szövetség számára fenntartott útvonalakat, miután a két légitársaság megállapodott az Európai Bizottsággal az útvonalak felszabadításáról - mondta kedden az EU versenyügyi biztosa, Mario Monti.

“Két évig tartó tárgyalások után az Air France és az Alitalia kötelezte magát egy sor olyan intézkedésre, amely lehetővé teszi a versenytársak számára, hogy repüljenek az Air France és az Alitalia közös útvonalain” – jelentette ki Rómában Monti.

A versenytársak az Európai Bizottság hivatalos közlönyéből ismerhetik meg az egyezség részleteit, s ennek alapján fejthetik ki álláspontjukat. Ha nem lesz komolyabb kifogás, akkor engedélyezik az Air France és az Alitalia szövetségét.

A 62 százalékban állami tulajdonban lévő, veszteséges Alitalia szeretne csatlakozni az Air France vezette SkyTeam légi szövetséghez, a francia légitársaság azonban elsősorban fúzió révén képzeli el az együttműködést.

A SkyTeam a harmadik legnagyobb légiforgalmi szövetség a Lufthansa körül szerveződött Star Alliance és a British Airways vezette Oneworld szövetség után. A nemrégiben fuzionált Air France és a holland KLM mellett e szövetséghez tartozik az AeroMexiko, a cseh CSA, az amerikai Delta és a Korean Air. A szövetségek a lehetővé teszik a járatok jobb kihasználását és így költségcsökkenést jelentenek a tagok számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik