Belföld

50 millió eurós hitelmegállapodást kötött a Magyar Fejlesztési Bank

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hétfőn 50 millió euró összegű hitelkeret-megállapodást írt alá az Európai Beruházási Bankkal (EIB).

A megállapodás pénzügyi feltételei megfelelnek az EIB-vel kötött állami szerződések feltételeinek. Az MFB a hitelt az EIB-vel előre egyeztetett, az idén beindított projektek közvetlen finanszírozására veszi igénybe, ilyen például az Oktatási Minisztériummal közösen indított “Beruházás a XXI. Századi iskolába” elnevezésű program, valamint más, elsősorban infrastrukturális és környezetvédelmi beruházások finanszírozandók a forrásból.

A jövőben egyéb programokat is meghirdetnek – mondta Erős János az MFB vezérigazgatója. A hitelt tetszés szerint forintban, euróban vagy egyéb nemzetközileg jelentős devizában és a hitelt legfeljebb öt részletben, részletenként legalább 10 millió eurós egyedi lehívási összegben 2004. december 15-ig veheti igénybe.

Az egyes részletek kamatozása a hitelfelvevő választása szerint rögzített változó, illetve időszakosan újra rögzített lehet. A változó kamat az EURIBOR-hoz kapcsolódik, amihez az EIB minimális adminisztratív költséget tesz rá, míg a fix kamat az alapkamatokhoz igazodik. A kis- és középvállalkozások finanszírozása esetén a hitel futamideje legfeljebb 12 év lehet, legfeljebb három év türelmi idővel, míg infrastrukturális projektek finanszírozásakor legfeljebb 15 év, maximum öt éves türelmi idővel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik