Belföld

Súlyos pénzügyi helyzet – Fodor megegyezést sürget

Fodor Gábor szerint a valóban súlyos pénzügyi helyzetben szükség lenne arra, hogy a kormányoldal és az ellenzék bizonyos alapkérdésekben megegyezzen. A SZDSZ ügyvivője a párt vasárnapi "szabad tanácskozásán" Budapesten beszélt erről, azt a kérdést elemezve, hogy mi fenyegeti a jogállamot.

Fodor Gábor úgy látja: nehéz az ellenzéket megegyezésére “kényszeríteni” amikor olyan ügyek vannak, mint a Központi Statisztikai Hivatal(KSH) elnökének menesztése. Mint mondta, a kormányoldal – egy évvel az elnök mandátumának lejárta előtt – semmivel sem indokolta Mellár Tamás menesztését.

“Ezek az ügyek nehezítik az együttműködést az ellenzék és a kormányoldal között” – tette hozzá, említést téve arról is, hogy a kormányoldal törvénymódosítással kívánja leváltani a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökét. Fodor Gábor szerint a jelenlegi kormány “lazán kezeli” a jogállamiság ügyét.

A politikus véleménye szerint, a rendszerváltás óta mindegyik kabinet hasonlóan állt a jogállamiság kérdéséhez. Ez alól kivételként említette meg az Orbán-kormányt, amely szerinte egyenesen szembe fordult a jogállamiság eszméjével.

Felidézte a háromhetes parlamenti ülésrendet, illetve azt, hogy annak idején Orbán Viktor kormányfőként úgy nyilatkozott: a parlament ellenzék nélkül is működik. Annak példájára, hogy a jelenlegi kabinet is “lazán kezeli a jogállamiságot” Fodor Gábor a Mécs-bizottság működését említette, illetve a Büntető Törvénykönyv tervezett módosítását. Utóbbi elképzelést, amely szerinte sértené a szólásszabadságot és a gyülekezési jogot, tévesnek és helytelennek nevezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik