Belföld

Veres: László Csaba nem távozik

Veres János megalapozatlan híresztelésnek nevezte a Financial Times értesülését, miszerint László Csaba pénzügyminiszter napokon belül távozásra kényszerül.

“Ennek a híresztelésnek semmi alapja nincs” – mondta el az MTI érdeklődésére a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára.


Azzal összefüggésben, hogy a napokban a neve is felmerült egy esetleges váltás esetén a pénzügyminiszteri posztra, Veres János kijelentette: “Magyarország pénzügyminiszterét László Csabának hívják, akivel nagyon jó a munkakapcsolatom.” “A kérdés felvetése nem aktuális, ez sehol nem merült fel, bár vannak, akik szeretnek találgatni akkor is, ha annak semmi alapja nincs” – tette hozzá.


A forint gyengüléséről szólva Veres János úgy vélekedett, hogy “a magyar gazdaság fundamentumai nem teszik indokolttá és megalapozottá a forintnak ezt a gyengülését”. Tájékoztatása szerint az ipari termelés és az export bővülése, valamint a beruházások növekedése a feldolgozó iparban mind azt támasztja alá, hogy a gazdaságpolitikai korrekció eredményei már jelentkeznek bizonyos területeken. “Mindez nem teszi megalapozottá, hogy emiatt gyengüljön meg a forint, hogy emiatt kelljen Magyarországon még magasabb kamatokra számítani” – fűzte hozzá.


Elmondta azt is: a forint elleni múlt heti spekuláció ugyanakkor indokolttá tette a Monetáris Tanács kamatlépését. “Bízom azonban abban, hogy ez átmeneti lépés volt, rövid időn belül csökkentik a jegybanki alapkamatot, és ezt követően visszatérhet Magyarországon az a folyamat, amely egy kiegyensúlyozott gazdasági növekedést lehetővé tesz”.


Veres János emlékeztetett: december 15-én lesz az Országgyűlésben a költségvetés zárószavazása. “A jövő évi olyan költségvetés lesz, amely újabb egy százalékkal csökkenti az államháztartási hiányt a 2003-as hiányhoz képest” – mondta. Hozzátette: a következő évben határozott szándékunk, hogy ezen a hiányon belül tartjuk a költségvetési folyamatokat. Azaz, ha esetleg a magasabb kamatok miatt lesz többletkiadása a költségvetésnek, azt kiadáscsökkentéssel kell megtakarítani a következő évben.


A PM politikai államtitkára szerint a kormánynak szigorú fiskális politikát kell folytatnia, és ez hozhatja vissza a befektetők bizalmát. Veres János erre – mint mondta – reális esélyt lát. A pénzügyi kormányzat és a Magyar Nemzeti Bank kapcsolatát korrektnek minősítette az államtitkár. “Alapvető nézetkülönbség nincs a két intézmény között a pénzügyi folyamatok megítélésében” – közölte.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik