Belföld

Téves hírek a Mol-jegyzés meghosszabbításáról

December 5-én jegyezhet a lakosság utoljára Mol-részvényt. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) közeli forrásból a FigyelőNet megtudta: tévesek a jegyzés meghosszabbításáról szóló hírek.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. nem hosszabbítja meg a Mol részvényértékesítés belföldi nyilvános, és zártkörű intézményi időszakát sem, a jegyzést pénteken délután lezárják – mondta Vági Márton, az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese.

A Magyar Hírlap információi szerint a Pénzügyminisztérium és az ügyletet bonyolító ÁPV Rt. illetékesei csütörtökön este újra egyeztettek. Számba vették a jegyzés eddigi tapasztalatait. Volt mit, hisz a lakossági rész lényegében lezárult, s már van kétnapi tapasztalat a december 1-jén befejeződő intézményi értékesítésről is.

Napi Online ertesülései szerint az intézményi befektetők az elemzők által becsült szint feletti áron juthatnak csak Mol-részvényekhez. Az ÁPV Rt.-hez közel álló forrásból származó értesülések szerint a vagyonkezelő tárgyalt arról az árszintről, amely alatt az intézményi jegyzés során nem hajlandó értékesíteni Mol-pakettet. A Napi Online úgy tudja, hogy ez a limit a sajtóban megjelent elemzési becslések felett van. A Magyar Hírlap által megkérdezett elemzők 5800-6050, átlagosan 6000 forintos árat valószínűsítenek.

Nagy baj az, hogy a Mol-papírok a tőzsdén 6000 forint körül mozognak, szemben az elképzelt 7100 forintos jegyzési maximumárral – írja a Magyar Hírlap. A kormányzat számára ez legalább húszmilliárd forintos költségvetési kiesést jelent. Hiszen lehet a piacinál nagyobb árat is meghatározni végül, de akkor a jegyzők zöme visszalépne.

Az intézményi értékesítés lezárása után 2003. december 8-án határozzák meg a végleges árat. Ezt december 9-én jelentik be, és várhatóan december 10-én jelenik meg hivatalos közleményként is.

Az ÁPV Rt. november 27-én kezdte meg a belföldi nyilvános Mol-részvény értékesítést, 7.100 forintos maximált kibocsátási áron. A magyar olajtársaság alaptőkéjének 13 százalékát ajánlotta fel részvényértékesítésre.

Az összesített részvényértékesítés keretében a vagyonkezelő legalább 9,84 millió darab részvényt, míg a Mol saját részvényeiből, 4,26 millió darabot ajánlott fel értékesítésre. Ezen túlmenően az ÁPV Rt. a másodpiaci stabilizáció biztosítása érdekében 1,68 millió darab részvényt ajánlott fel túljegyzési opcióként.

A magánbefektetők mellett az összesített részvényértékesítés keretén belül nemzetközi és magyarországi intézményi befektetők is vásárolhatnak a Mol papírjaiból.

Az ÁPV Rt. tulajdonában 22,7 százalékos részesedés van, a Slovbena Slovintegra tulajdonában pedig kereken 10 százalékos részvénycsomag. Az OMV 9,1 százalékos részesedését a letétkezelők 7,8 százalékos részesedéssel követik, míg a magyar intézményi befektetők részaránya a cégben 7,6 százalékos. A Mol saját részvényeinek aránya 4 százalékot tesz ki, a magyar befektetők kezében pedig 1,1 százalékos tulajdonrészt érő papírok vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik