Belföld

Tárgyalások az iraki hitelgaranciákról

Tizenhat ország képviselői Rómában megállapodtak iraki hitelgaranciák megadásáról. Eszerint több mint 2 milliárd dollár exportgarancia áll azoknak a vállalkozásoknak a rendelkezésére, amelyek részt akarnak venni az iraki újjáépítésben – közölték olasz illetékesek.

A hitelgarancia alapot a Trade Bank of Iraq fogja kezelni, és az amerikai JP Morgan befektetési bank vezette konzorcium fogja működtetni. Az iraki pénzintézetet júliusban hozta létre az amerikaiak vezette iraki ideiglenes kormányzótanács.

A pénteki megállapodásnak köszönhetően az iraki ügynökségek és olajipari konszernek nagy értékű berendezéseket vásárolhatnak majd külföldről az egyes kormányok által támogatott hitellevelekkel.

Az alaphoz a legnagyobb összeggel az Egyesült Államok és Japán járul hozzá, a két ország egyenként 500-500 millió dollár körüli hitelgaranciát nyújt. Az olasz SACE exporthitel ügynökség 250 millió euróval járul hozzá rövid távra szóló garanciaként, és további 750 millió eurót szán közép- és hosszú távú tervezetekre, ezt az összeget azonban egyelőre zárolták.

– Úgy látjuk, egyelőre nincsenek meg a közép- és hosszú távú beruházási programok feltételei – jelentette ki a SACE egyik tisztségviselője, utalván az iraki biztonsági helyzetre. – A rövid távú, fogyasztási cikkek, élelmiszerek exportja kevésbé kockázatos, ehhez olasz munkásoknak nem kell feltétlenül Irakba menniük – tette hozzá.

A meg nem nevezett olasz hivatalnok szerint az exportgarancia egyfajta olajat rekonstrukcióért programként fogható fel, amelyben Irak az olajeladásból származó bevételekből fizet a nyugati szállítóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik