Belföld

Öngyilkos merénylet egy orosz vonaton – 36 áldozat

Öngyilkos merénylő követte el azt a dél-oroszországi robbantást, amely egy helyi érdekű vonaton történt péntek reggel - közölte az orosz belügyminisztérium. A legfrissebb adatok szerint a merénylet halálos áldozatainak száma harminchatra nőtt.

A rendkívül helyzetek minisztériumának közlése szerint 103 embert szállítottak kórházba, ötvenen pedig a helyszínen kaptak orvosi ellátást. A sebesültek többsége húsz év körüli fiatal, és huszonkettő állapota súlyos. A halottak személyazonosságának a megállapítása folyamatban van.

A robbantás után néhány órával ismertté vált, hogy három nő és egy férfi követte el a merényletet. Két nő a vagonban tartózkodott, de közvetlenül a detonáció előtt mindketten kiugrottak a vasúti kocsiból. A harmadik nő, aki irányította őket, olyan súlyos sebeket szenvedett, hogy valószínűleg nem marad életben. Megtalálták a csoport férfi tagjának szétroncsolódott holttestét, és a vizsgálat szerint valójában ő lehetett az öngyilkos merénylő. A nyomozás újabb adatai szerint 10 kilogrammnak megfelelő trotilt használtak a robbantáshoz – mondta egy belügyi tisztségviselő az Interfax hírügynökségnek Minyeralnije Vodiban, hozzátéve, hogy ilyen kamikazeöveket jobbára csecsenföldi lázadók által kiképzett terroristák használnak.

A robbanás a Kiszlovodszkból Minyeralnije Vodiba közlekedő helyi érdekű vonaton történt közép-európai idő szerint háromnegyed hétkor, nem sokkal azután, hogy a szerelvény kifutott Jesszentuki állomásról – közölte a rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának egyik szóvivője.

A detonáció teljesen szétroncsolta a villanyvonat második kocsijának nagy részét, amikor a szerelvény alig fél kilométernyire hagyta el Jesszentuki állomást. Hetvenhét sérültet szállítottak Kiszlovodszk, Pjatyigorszk és Jesszentuki kórházaiba, sokat közülük intenzív osztályon ápoltak.

Ugyanezen a vasútvonalon szeptemberben két hasonló robbantást követtek el, hat ember életét oltva ki. Oroszországban számos robbantás és öngyilkos merénylet történt az utóbbi időben, amelyeket a hatóságok többnyire csecsen lázadók számlájára írnak.

A merényletről azonnal tájékoztatták Vlagyimir Putyin elnököt. A rendkívüli helyzetek minisztériuma Moszkvából repülőgépet készül indítani a helyszínre, a mentéshez szükséges gyógyszerekkel.

A helyszínen mintegy harminc mentőkocsi vesz részt a mentési munkákban. Az áldozatok egy részét még nem sikerült kihúzni a roncsok közül. A közeli városok kórházai fölkészültek az áldozatok fogadására.

Választások 

Külföldi lapértesülések szerint a merénylet kapcsolatba hozható az oroszországi parlamenti válaszások vasárnapi kampánykezdetével. Emlékeztetnek, hogy a szeptemberben történt hasonló merénylet egybeesett a választási kampány első napjával, valamint Putyin elnök szeptemberi rostovi látogatásával.

Az orosz főügyészség terrorcselekmény és előre kitervelt emberölés miatt indított nyomozást. A Kremlt támogató Egységes Oroszország szerint a merénylet szervezői meg akarják félemlíteni a lakosságot, hogy megzavarják a vasárnapi választásokat. A terrorcselekmény mögött olyan erők állnak, amelyek még emberéletek árán is meg akarják gátolni az észak-kaukázusi helyzet stabilizálását – állt a párt közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik