Belföld

Megszűnik a telefon-monopólium Romániában

Egyharmadnyival olcsóbb telefonálást kínál a RomTelecom első konkurense, az Astral. A cég egyelőre árakat nem közöl, s kezdetben a vállalat internet-előfizetői számára lesz elérhető az Astral TeleFix nevű szolgáltatás.

A telefon-monopólium idén januári eltörlése óta első ízben kell komoly konkurenciával számolnia Románia eddigi egyetlen vezetékes telefon-szolgáltatójának, a RomTelecomnak. Már a jövő héttől kérvényezni lehet alternatív telefonszolgáltatást az ország négy nagyvárosában.

Az ún. TeleFix-vonalat Bukarestben, Kolozsváron, Brailan és Galacon kérhetik azok, akik túl drágának tartják a RomTelecom percdíjait. Az Astral idén kezdett nagyütemű terjeszkedésbe, amelyet novemberben átalakított márka-arculattal is megtámogatott.

Az egyetlen gond, hogy az alternatív telefonvonalat jelenleg csak az Astral internet-előfizetői tudják használni, ugyanis a szolgáltatást az Astral Telecom a VoIP (Voice over Internet Protocol) technológiával biztosítja (vagyis a hangot internetre kódolva tévékábelen vagy optikai szálon továbbítja a rendszer, a hangminőség romlása nélkül).

A hálózatot 40 ezer előfizetőre tervezték, az Astral Internet-előfizetőinek száma jelenleg 20 ezer. Bár konkrét árakat a cég központja érdeklődésünkre még nem tudott közölni, az Astral ígérete szerint TeleFix-szolgáltatásuk a RomTelecom-féle telefonhívásoknál 30%-al olcsóbb lesz.

A telefonozók többféle előfizetési díjcsomag közül választhatnak majd (a legolcsóbb 5 dollárba kerül a tervek szerint), egyes díjcsomagok lebeszélhető perceket is tartalmaznak. A TeleFix extra szolgáltatásai: üzenetrögzítő, hívástiltás, CLIP (a telefon kijelzi, milyen szám hív bennünket).

Ezenkívül a CLIR nevű szolgáltatással saját számunkat titkosíthatjuk, naptárt és ébresztőt használhatunk – mindezen opciók interneten keresztül is beállíthatóak lesznek. Nagy előny továbbá, hogy az előfizető, szintén a net segítségével, bármikor ellenőrizheti részletes számláját és beszélgetéseinek adatait.

Az Astral jelenleg 110 városban szolgáltat kábeltévét és internet-hozzáférést 670 ezer, illetve 20 ezer ügyfelének. A cég forgalma 2002-ben 33 millió dollárra rúgott, s ennek révén az Astral 2,8 millió dollárnyi profitot ért el (adózás után). A vállalat az RCS/RDS mellett Románia második legnagyobb kábeltévé-szolgáltatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik