Belföld

A kormányszóvivő bejelentésére gyengült a forint

Pénteken a 16 órára összehívott rendkívüli sajtótájékoztató után gyengülni kezdett a forint a bankközi piacon. A piacon aggodalommal tekintenek a hétfői nap elé, amikor sejthetően folytatódik a forint egy hete tartó vesszőfutása.

A sajtótájékoztatótól a piacon költségvetési hiányt csökkentő intézkedéseket remélt a piac, ezért a konferencia bejelentésének hírére 265,50 forintra süllyedt az euró árfolyama.

Az intézkedések elmaradása, a költségvetési tervszámok változatlanul hagyása azonban forinteladásra ösztönözte a külföldi befektetőket, akik a viszonylag késői, és pénteki időpont ellenére szép számmal kereskedtek a piacon.

Fél öt körül 269,60 forinton vásároltak eurót, és 18 órakor sem ment az euró kurzusa 269 forint alá. A hivatalos kereskedés végén még 267,00/267,50 forinton jegyezték az eurót. A dollár az euróval szemben 1,21 euró/dollárra gyengült a nemzetközi piacokon, a budapesti piacon 222,17/26 forinton kereskedtek a délután 16 órakörül jegyzett árfolyammal.

„Úgy tűnik a kormány minden megnyilvánulására erős bizalomvesztéssel reagálnak a pénzpiacok, valamint a befektetők. László Csaba felelőtlen londoni nyilatkozata után ma, Gál J. Zoltán tájékoztatóját követően is gyengült a forint. Felesleges tehát az ellenzéket riogatással vádolni, miután bebizonyosodott, hogy maguk a gazdasági élet szereplői sem bíznak László Csabában. Az ország érdekében arra kérjük a kormány tagjait, hogy pár napig maradjanak csöndben, így segíthetik elő a legjobban a forint erősödését.” – kommentálta a Fidesz a gyengülést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik