Belföld

A K&H-ügynek nincs köze Molnár Csaba anyagához

A K&H Equities ügyéhez nincs köze annak a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) által készített anyagnak, amely egyebek mellett Molnár Csaba alezredes, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SzBEI) pénzmosás elleni osztályának vezetőjét is érinti – nyilatkozta Bolcsik Zoltán, a SzBEI igazgatója.

Tovább végezheti munkáját Molnár Csaba rendőr alezredes, aki a K & H Bank brókercégének ügyében nyomoz, azonban további vizsgálatokra van szükség. Hamarosan a Fővárosi Főügyészség veszi át a munkát.

A rendőrség belső vizsgálata szerint nincs megdönthetetlen bizonyíték arra, hogy Molnár Csaba alezredes bűncselekményt követett volna el, de tovább kellene vizsgálódni az ügyben – jelentette ki a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság vezetője.

“A Nemzetbiztonsági Hivataltól kapott összefoglaló jelentés olyan adatokat, körülményeket tartalmaz, amelyek további vizsgálódást érdemelnek, de ezt az ügyészség teheti meg, az ő kompetenciája” – közölte Bolcsik Zoltán dandártábornok.

Elmondta: kérték a Nemzetbiztonsági Hivatal illetékesét, hogy oldja fel a jelentés szigorúan titkos minősítését. A titkosság feloldása után az anyagot átküldik a Fővárosi Főügyészségre állásfoglalásra, és a továbbiakban az ügyészség dönt arról, mi legyen a folytatás.

Tájékoztatása szerint szükség van további emberek meghallgatására, adatgyűjtésre, és mivel az érintett Molnár Csaba rendőrtiszt, ezért a rendőrség nem, csak az ügyészség jogosult vizsgálódni az ügyben.

A K and H brókercégének ügyében nyomozó rendőrről a Magyar Nemzet kedden azt írta: “az elfogadhatónál és a normálisnál sokkal mélyebb kapcsolatot” tart arab pénzváltókkal. Salgó László vezérőrnagy, országos rendőr-főkapitány az újságcikk, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) kedd délután az ORFK vezetőjéhez eljuttatott “szigorúan titkos” minősítésű összefoglaló jelentése alapján rendelt el tényfeltáró vizsgálatot Molnár Csabával kapcsolatban.

Bolcsik Zoltán megjegyezte: a vizsgálat nem az SZBEI pénzmosás elleni osztályának vezetője ellen irányult és három dolgot állapíthatott volna meg: hogy fennáll bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja, hogy nem történt sem bűncselekmény, sem szabálysértés, vagy azt, hogy az adatok további ellenőrzést igényelnek, ami már nem rendőrségi feladat.

Elmondta: a vizsgálat ez utóbbit állapította meg és azt, hogy az NBH összefoglaló jelentésének és az SZBEI vezetője által lefolytatott vizsgálatnak nincs köze a K and H brókercégénél, a K and H Equities-nél történt bűncselekményekhez.

Molnár Csaba erkölcsileg úgy támogatja az eljárást, hogy az ügy megnyugtató rendezéséig vagy az ügyészségi vélemény kialakításáig péntektől kiveszi több mint húsz napos szabadságát – közölte Bolcsik Zoltán. Elmondta: természetesen, ha letelik a rendőrtiszt szabadsága még az ügyészségi vélemény megszületése előtt, akkor folytatja munkáját az SZBEI pénzmosás elleni osztályának élén.

Bolcsik Zoltán beszámolt arról is: átiratot küldött a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjéhez, hogy a Magyar Nemzetben megjelentek tartalmaznak-e államtitkot. Kérdésre válaszolva elmondta: egyértelműen kizártnak tartja, hogy koncepciós módon próbálták volna ellehetetleníteni a K and H brókercégénél történt pénzmosás ügyében vizsgálódó rendőrtisztet, aki mellett továbbra is kiállnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik