Belföld

Júliustól európai egészségbiztosítási kártya

Jövő júliustól az EU polgárai bármely tagországban nem csak a sürgősségi kezelésre jogosultak, hanem a teljes egészségügyi ellátásra is.

Az Európai Parlament honatyái elsöprő többséggel támogatták az egységes európai egészségügyi biztosítókártya bevezetését. A hitelkártya nagyságú egészségbiztosítási kártyát jövő év júliusában lehet majd használatba venni.

A kártya mindennemű egészségügyi ellátásra feljogosítja majd a tulajdonosát, az Európai Unió bármely tagországában. A csütörtökön elfogadott javaslat értelmében tehát az eddig csupán sürgősségi orvosi beavatkozásokon túl az EU polgárai az unió minden tagországában teljes körű egészségügyi ellátást kaphatnak.

Igazi egyenjogúság

A kártya azt igazolja majd, hogy tulajdonosa hazájában rendelkezik egészségügyi biztosítással. Az új rendszertől azt remélik, hogy sikerrel váltja majd ki a jelenlegi bürokratikus eljárást, amelynek során a nem hazájában megbetegedő EU-polgárnak papírok halmazát kell kitöltenie ahhoz, hogy egészségügyi ellátásban részesüljön.

Az új rendszer elsősorban a külföldre utazó cukorbetegek, illetve a dialízisre szoruló akut veseelégtelenségben szenvedők helyzetét könnyíti meg. Szakértők szerint az egységes kártyarendszer lényegében egyenjogúságot teremt Európa polgárai között, miközben csökkenti a bürokráciát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik