Belföld

A fiatalok 84 százaléka jár iskolába

A 2003/2004-es tanévben 2 millió 24 ezren járnak óvodába, illetve nappali iskolába, ez az érintett - 3-22 éves - korosztály mintegy 84 százaléka - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményében. "

Az óvodába beiratkozottak száma – követve az elmúlt évek népesedési tendenciáit – tovább csökkent, az összlétszámon belül a középiskolai tanulók száma és aránya folyamatosan nő”, a felsőoktatásban 7 százalékkal emelkedett a tanulók száma – közölte előzetes adatai alapján a KSH. Összesen 329 ezer gyermek jár óvodába, vesz részt iskola-előkészítő foglalkozáson, ebből 5615-en a fogyatékos gyermekek számára létesített intézményekbe iratkoztak be, vagy integrált gyógypedagógiai képzést kapnak.


Általános iskolások a nappali oktatásban 908 ezren vannak, ezen belül a fogyatékos gyermekeket képző általános iskolák, osztályok tanulóinak száma, továbbá az integrált képzésben részt vevőké, kismértékű növekedést mutatva, több mint 53 ezer – áll a statisztikai hivatal közleményében.


A csaknem 438 ezer középiskolás 43 százaléka gimnáziumban, 57 százaléka szakközépiskolában tanul. 2003-ban csaknem 90 ezren érettségiztek sikeresen a nappali és felnőttoktatásban, ezenkívül több mint 32 ezren tettek érettségihez kötött szakmai vizsgát – írja a KSH. Az idei tanévben 132 ezer fiatal iratkozott be érettségit nem adó szakiskolába, amely csaknem azonos az elmúlt tanévi létszámmal; 2003-ban összesen 29 ezren tettek sikeres szakmai vizsgát.


A felsőoktatási intézmények nappali tagozatán közel 217 ezer fiatal vesz részt a különböző szintű képzésekben, ami az elmúlt tanévhez képest 7 százalékos növekedést jelent.


Akkreditált felsőfokú szakképzésben 5917 hallgató, szakirányú továbbképzésben, illetve PhD-, DLA-képzésben több mint 5 ezren vesznek részt. “A felnőttképzés fokozott előtérbe kerülését jelzi, hogy az esti, levelező és távoktatási programok különösen a közép- és felsőfokú oktatásban egyre népszerűbbé válnak” – áll a közleményben. Alapfokon csaknem 3 ezer, középfokon 96 ezer felnőtt tanul.


A felsőfokú esti, levelező és távoktatásban a hallgatók száma meghaladja 192 ezret, ez a létszám 8 százalékkal magasabb, mint előző évben – közli a KSH.


 


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik