Belföld

Az uniós csatlakozás rendszerváltást hoz az agráriumnak

A jövő év a magyar mezőgazdaság számára felér majd egy gazdasági rendszerváltással - hangoztatta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten, egy szakmai tanácskozáson.

Az agrártárcánál az európai uniós csatlakozásra felkészülés helyzetét tekintették át a szakemberek. A miniszter megállapította: a csatlakozás időpontjáig, azaz jövő év május 1-jéig a magyar mezőgazdaság teljes mértékben felkészül az uniós csatlakozásra a jogharmonizáció, az intézményrendszer kiépítése és a gazdálkodók felkészítése tekintetében is.

A miniszter ugyanakkor nem tagadta, hogy a hátralévő időben rendkívül sok feladatot kell elvégezni ahhoz, hogy a kívánt állapot létrejöjjön. Jelezte: 40 ezer oldalnyi EU-s joganyagot kellett harmonizálni a magyar mezőgazdasági jogszabályokkal. Emellett létre kellett hozni azt az intézményrendszert, amely lehetővé teszi a magyar gazdák számára, hogy hozzájussanak az uniós forrásokhoz.

Ezek közül legfontosabbként említette a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felállítását, amely a nyáron meg is történt.
A hivatal a csatlakozást követően úgynevezett kifizető ügynökségként fog működni, azaz ezen a szervezeten keresztül kapják meg a magyar gazdák a nekik járó uniós pénzeket.
Németh Imre utalt arra, hogy a hivatal működését lehetővé tevő informatikai rendszer kialakítására csak az utóbbi napokban tudták megkötni a szerződést a Hewlett Packard magyarországi leányvállalatával, így várhatóan az úgynevezett integrált irányítási és ellenőrzési rendszer is határidőre, azaz jövő év május 1-jére működőképes lesz.

A miniszter beszélt arról is, hogy Magyarország azért választotta az egyszerűsített kifizetési rendszert, mivel az Európai Unióban is ennek alkalmazása felé haladnak a közös agrárpolitika reformjának megvalósításával. Így Magyarország számára nem kell több átállási periódust végigcsinálni.

Az összevont területalapú támogatás választása mellett szól az, hogy segíti a termelési struktúra piacorientált átalakítását, az uniós források maradéktalan lehívását, valamint egyszerűbb alkalmazni az integrált igazgatási és ellenőrzési rendszert is. Az agrártárca vezetője szerint a most bevezetésre kerülő rendszer várhatóan három-öt évig lesz majd érvényben. Magyarország 4,477 millió hektáros mezőgazdasági terület kultúrállapotban tartását jelezte az uniónak. Az egyszerűsített kifizetési rendszerben az unió e területre folyósítja majd a 25 százalékos támogatást az egyszerűsített kifizetési rendszerben.

Ehhez jön még az a 30 százalékos nemzeti forrás, amelyet a magyar gazdák megkapnak. A finanszírozásról Németh Imre közölte, hogy a kincstáron keresztül végzik majd, és a folyósított összegek nem képezik a költségvetés részét. Ugyanakkor a magyar kormány e számla feltöltését és “megfelelő állapotban tartását” garantálja. A támogatásokhoz a gazdálkodók december 1-jét követően juthatnak hozzá a következő év tavaszáig.

Németh Imre leszögezte, hogy az EU-finanszírozás utólagos. A kormányzat 100 milliárd forintos hitelcsomagot készít elő a gazdálkodók számára, anyagi terheik enyhítésére, illetve hogy likviditásukat biztosítani tudják.

A miniszter összességében a magyar mezőgazdaság EU-felkészülését megfelelő állapotúnak nevezte, és látja az előjeleit annak, hogy a csatlakozás időpontjára minden szükséges feltétel adott lesz a magyar gazdák integrációjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik