Belföld

Európa széthullásáról beszélt a német külügyminiszter

Európa hanyatlását jósolta Joschka Fischer német külügyminiszter arra az esetre, ha nem sikerül elfogadni az Európai Unió új alkotmányát.

“Amennyiben nem, tudjuk megoldani saját belső problémáinkat, súlyos árat kell fizetnünk érte ” – figyelmeztetett Fischer, aki szerint kudarc esetén a kontinens olyan Európára esik szét, amelyet különböző sebességgel haladó országcsoportok jellemeznek.

A The Financial Times németországi kiadásának csütörtöki számában megjelenő interjújában a német diplomácia vezetője minden korábbinál élesebben figyelmeztetett annak következményeire, ha nem jön létre megállapodás az új alaptörvényről.

A német külügyminiszter borúlátó jóslata szerint ebben az esetben fennáll Európa gazdasági és külpolitikai hanyatlásának veszélye, különösen az Egyesült Államokhoz viszonyítva. “A világ nem vár Európára” – fogalmazott Joschka Fischer, hozzátéve: az alkotmány elfogadása az előfeltétele annak, hogy Európa partnerképes maradjon.

Alig néhány órával korábban az Európai Bizottság elnöke vélekedett úgy: ki lehetne zárni az Európai Unióból azokat a tagállamokat, amelyek nem ratifikálják a várakozások szerint hamarosan elkészülő európai alkotmányt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik