Belföld

Egy őszi bor – Egri Királyleányka 2001, Bakondi Borászat

Most Egernek a kevésbé ismert arcát ajánljuk a nyájas Figyelő-olvasó figyelmébe, a fehér borosat.


Egy őszi bor – Egri Királyleányka 2001, Bakondi Borászat 1
Egri Királyleányka 2001, Bakondi Borászat

Eger ugyanis nemcsak a Bikavér és egyéb izgalmas, nordikus (az északi borhatár közelében dülöngélünk), szép savszerkezetet mutató, ugyanakkor gyümölcsös, nem túl dagadt, bordóis, hanem inkább burgundis, karcsúbb, intellektuális vöröseiről híres, hanem őrült nagy fehér-potenciálja is van.

A kihűlő világegyetem és a decensen fogalmazva ellentmondásosan fejlődő magyar borkultúra egyik legdinamikusabb borvidéke Eger, az európai hangulatú, könnyen elérhető, fürdővárossá változott várossal, a várral és az utóbbi évek komoly telepítéseivel. Ez a fejlődés sem mentes persze az ellentmondásoktól, de a várható túltermelés és felvásárlási nehézségek, valamint a vitatható klónok és miegymások kérdésének végiggondolása meghaladja úgy képességeinket, mint e kis rovat lehetőségeit.

Szóval ebben a kiváló, riolittufás talaj felett remegő kontinentális forróságot hűs éjekkel kombináló, mély kulturális tradíciókkal és nagy tehetségekkel rendelkező borvidékben benne van a világszínvonalú fehér borok lehetősége is, mi több, van itt egy-két hungarikum, melyet érdemes a világfajták mellett menedzselni. (Csak világfajta, az unalmas és nem lokális-individuális, ami pedig felértékelődőben a borvilágban, csak hungarikum meg a külpiacon érthetetlen és eladhatatlan, másrészt a hungarikum néha gyenge, egyszerűen kevesebbet tud, mint egy világfajta, amely nem véletlenül lett világfajta. Egy szőlő csak azért, mert magyar, nem érték – s ez nemcsak a szőlők világára igaz).

Mármost a királyleányka (erdélyi, Feteasca regale, diszkréten muskotályos, harmonikus, testes, szép savakkal), és mamája, a leányka érdemes a menedzselésre. Bakondi Endre visszafogott, elegánsan iskolázott, férfias királyleánykát (képzavar) komponált verőszalai pincéjében, ahol saját készítésű hordóiban érleli az anyagot (a Bakondiak a XVIII. század óta kádárkodnak Egerben). Szép világos aranysárga bor visszafogott illattal, túlérett karakterrel, komoly extrakttal és savakkal, az ősz bora, bevizsgálható az év végén a Líceum dísztermében rendezendő, az agrártárca által támogatott III. Egri borszalonon, ahol az év lezárásaképpen nem középiskolás fokon lehet tanulmányozni a legjobb egri mesterek 78 munkáját december 27-étől 29-éig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik