Belföld

Egy Gazprom közeli magyar cég – egymilliárd dolláros kérdés

A hazánkban bejegyzett kereskedőcég egymilliárd dolláros adózás előtti nyereségre tehet szert, a nemzetközi sajtó Szemjon Mogiljevics maffiafőnökkel összefüggésben említi...

Az angol nyelvű The Moscow Times szerint egymilliárd dollár adó előtti nyereségre tehet szert az Eural Trans Gas Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. magyarországi off-shore kereskedelmi vállalat, amely egy nappal azelőtt kapott ügynöki megbízást az orosz állam ellenőrizte Gazpromtól évi 36 milliárd köbméter földgáz Türkmenisztánból Ukrajnába való szállítására, mint hogy tavaly december 6-án bejegyezték. A cég életében nem ez az egyetlen érdekesség.

Itthon Knopp

Az Eural Trans Gas irodái a budapesti Bank Centerben találhatóak, ügyvezetője Knopp András, az MSZMP KB egykori alosztályvezetője, a nyolcvanas években kulturális miniszterhelyettes. Knopp korábban a német Reemtsma dohánykonszern képviselője volt a szovjet utódállamokban. Knopp a Kyiv Postnak adott interjúban állítólag elismerte, hogy üzleti kapcsoltban áll a Mogiljeviccsel összefüggésbe hozható Highrock Properties nevű céggel, magával a körözött maffiavezérrel azonban semmiféle kapcsolatot nem ápol. A Highrock Properties ugyanazon a tel-avivi címen (egyazon irodaházban) van bejelentve, amelyen az Eural izraeli tulajdonosa, vezetője pedig Igor Fiserman, akit – több társával együtt – az FBI 150 millió dollár elsikkasztásával gyanúsít.

Szeva bácsi



A cég alapítója állítólag három, az üzleti életben teljességgel járatlan, hazájában igen szerény körülmények között élő román és egy izraeli állampolgár, Gordon Zeev. Ez utóbbit állítólag – így a lap – szoros szálak kötik az Ukrajnában született maffiavezérhez, Szemjon Mogiljevicshez, aki szerepel az FBI legkeresettebb bűnözőinek listáján. Erről a kapcsolatról első esetben a brit titkosszolgálati szaklap, a Jane’s Intelligence Digest számolt be januárban.

Az orosz lap szerint a Pest megyében bejegyzett cég, az Eural Trans Gas profitja az ukrán Naftogaz monopólium által neki átengedett gázhányad továbbexportálásából származik, leszámítva a Gazpromnak járó csővezeték-használati díjat. Hogy miért nem a Gazprom végzi ezt a tevékenységet, arra a cégnek egyszerű a magyarázata: az ukrán fél ragaszkodott ehhez a megoldáshoz, a hazánkban élvezhető off-shore státus pedig jelentős adómegtakarítással jár.

Aggódnak a Gazprom-részvényesek


A Gazprom kisebbségi részvényesei – a lap a Hermitage Capital Managementre hivatkozik – persze nem csak azt nehezményezik, hogy máshoz kerül az egymilliárd dolláros adó előtti nyereség, amely az egykori orosz gázipari minisztérium utódjához, a Gazpromhoz is befolyhatna. A Hermitage-t és vélhetően a többi kisebbségi részvényest, így a német gázipari óriást, a Ruhrgas-t az is bosszantja, hogy az orosz gázkészletek jelentős hányada felett őrködő anyacég 300 millió dolláros kölcsönnel támogatta meg a pusztán kereskedelemmel foglalkozó céget, amelyet mindössze 12 ezer dollár indulótőkével hoztak létre. Ezt tetézi, hogy a gázóriás százszázalékos tulajdonában lévő bank, a Gazprombank, amely egyébként a magyarországi Általános Értékforgalmi Bankban is tulajdonos, további 70 millió dollárral segítette meg a céget.


A Hermitage első embere szerint a Gazprom részéről az Euralnak nyújtott támogatás üzletileg teljesen értelmetlen, és nagyságrendileg éppen akkora „veszteséggel” jár, mint amelyért Valgyimir Putyin elnök menesztette a korábbi vezetőséget. Ők az Itera nevű, Floridában bejegyzett cégen keresztül szivattyúztak ki vagyonokat az orosz gáziparból. „Igaz, ők legalább saját lelőhelyekkel rendelkeztek és kitermelést is végeztek” – jegyzi meg a Troika Dialog energiaipari elemzője.


Ha igaz a Moscow Times és számos más lap által megszellőztetett kalandos történet, akkor a Gazprom, melynek korábbi menedzsmentjét számtalan alkalommal érte támadás amiatt, hogy busás hasznot hozó tevékenységeit magának a menedzsmentnek az ismerősi, rokoni köréhez tartozó vállalatokhoz szervezi ki, a Putyin által kinevezett vezérrel, Alekszej Millerrel sem lett átláthatóbb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik