Belföld

Változhat Magyarország hitelbesorolása

A lazább fiskális politika jelenti a fő veszélyt a magyar hitelbesorolásra – tudta meg a Napi Gazdaság a Moody's elemzéséből.

Magyarország minősítése egyelőre A1 és kellőképpen stabil – ami főleg az ország megbízható gazdasági alapjainak magyarázható, az elmúlt időszak ikerdeficitje, valamint a PM és a jegybank konfliktusai azonban megnövelték a befektetői bizonytalanságot, valamint a tőkepiaci volatilitást.

A Standard and Poor’s elemzésében is a kettős deficit, valamint annak növekvő mérete jelenti a legfőbb problémát – mondta lapunknak Beatriz Merino kelet-európai elemző. Az S&P azonban nem kíván változtatni az A- stabil besorolásán, mivel azt látják, hogy a kormányzat elkötelezett a fiskális szigorítás és a strukturális reformok középtávú folytatása mellett.

A Fitch hitelminősítő júniusban tette a negatív kilátások közé a magyar besorolást, és úgy látják, most a piac ugyanazon érvek miatt bolydult fel – mondta Ed Parker londoni elemző. Aggodalomra azonban komoly ok nincs, mert véleményük szerint a fiskális politikában ebben az évben komoly fordulat következett be, ami az államkötvényeket csak pozitív irányba terelheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik