Belföld

A turizmust érintő adóváltozások

A vendéglátás és a szállásadás áfájának 3 százalékpontos emelkedését várhatóan több intézkedés is ellensúlyozza jövőre - mondta Pál Béla, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium turisztikáért felelős politikai államtitkára szerdán az MTI-nek.

Pál Béla szerint ilyenek a vállalkozások versenyképességét javító, a vendéglátás forgalmának növelését szolgáló, a falusi turizmus fejlesztését segítő módosítások, az üdülési csekkel kapcsolatos változtatások, valamint az adózásban történt egyszerűsítések.

Az államtitkárság közleménye szerint a turisztikai államtitkárság tavasszal, a turisztikai szakmai szövetségekkel történt egyeztetés nyomán elkészítette a 2004-re szóló, a turizmus közgazdasági szabályozó rendszerének módosítására vonatkozó javaslatait tartalmazó előterjesztést.

A vállalkozások versenyképességét javító döntések következtében csökken az egyéni vállalkozók vállalkozási jövedelemadója 18 százalékról 16 százalékra. A társasági adó-alap megállapításakor az adózás előtti nyereség csökkenthető az adózó által fizetett helyi iparűzési adó 25 százalékával, de legfeljebb az adózás előtti nyereség összegével. Ennek előfeltétele, hogy az adózónak az adóév utolsó napján ne legyen köztartozása. A társasági adó mértéke 18 százalékról 16 százalékra csökken.

A vendéglátás forgalmának növelését szolgáló módosítások alapján az adómentes étkezési hozzájárulás összeghatára hideg étkezés esetén havi 2.000 forintról 3.500 forintra, meleg étkezés esetén havi 4.000 forintról 6.000 forintra emelkedik. A vállalati reprezentációs költségek adómentes értékhatára 2,5 millió forintról 10 millió forintra nő.

A falusi turizmus fejlesztését segítő módosítások szerint az éves adómentes értékhatár a falusi vendéglátásnál 600 ezer forintról 700 ezer forintra nő. A minimálbér 53.000 forintra történő emelésével azonos mértékben nő az üdülési csekk adómentes értéke is, a jelenlegi 50.000 forintról 53.000 forintra.

Az alanyi adómentesség értékhatára 2 millió forintról 4 millió forintra módosul, ennek kapcsán értelmét veszti és ezért megszüntetik az áfa törvény kereskedelmi szálláshely-adási tevékenységet folytató adóalanyra vonatkozó külön adózási formát.

Az idegenforgalmi tevékenységre vonatkozó különös adózási szabályok új elemmel bővültek. Így a jövőben lehetőség nyílik az utazási iroda választásától függően a pozíciószámról áttérni az adó-megállapítási időszak szerinti árrés adózásra. Az egyszerűsített vállalkozási adó értékhatára 15 millió forintról 25 millió forintra nő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik