Belföld

Az olajpiaci helyzet az OPEC-értekezlet előtt

Tekintettel a jelenleg magas olajárakra és a világgazdaság élénkülésére utaló mind több jelre nem várható a kitermelés korlátozása a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) csütörtöki bécsi miniszteri értekezletén.

Az olajkartell legutóbbi, szeptemberi tanácskozásán – meglepetésre – november elsejei hatállyal napi 900 ezer hordóval napi 24,5 millió hordóra csökkentette a tíz kvótakötelezett ország összkvótáját.

A kvóták csökkentése ellen több tény szól szakértők szerint: a jelenleg magas olajár, a világgazdaság élénkülésére utaló jelek illetve az iraki kitermelés kevésbé gyors emelkedése. Mindezek következtében az OPEC hétféle olajból számított ára ismét kilépett a hordónkénti 22-28 dolláros ársávból. Az OPEC-olaj ára kedden 28,43 dollár volt, a hétfői 27,92 dollár helyett. A múlt héten átlagosan 28,47 dollár, egy héttel előtte 29,36 dollár volt az átlagár.

Szerda déltájban a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) az északi-tengeri Brent januárra hordónként 28,91 dollár volt, 3 centtel olcsóbb a keddi záró árnál. A jelenleg magas olajár, amely az OPEC számára kedvező, a fogyasztók számára azonban nem, a jövő évben hirtelen visszaeshet. Az olajkartell képviselői és piaci elemzők nem zárnak ki egy nagyobb áresést sem. 2004 első felében az olajtartalékok emelkedése és a szezonálisan jellemző keresletcsökkenés várható. Ezen túlmenően félő, hogy egyes OPEC-tagországok jócskán túllépik kvótájukat és a kartellen kívüli termelők is erősítenek.

Több szakértő így az első negyedévben a termelés napi 500 ezer hordós mérséklésével, a második negyedévben pedig további napi 2 millió hordós csökkenésével számol. Ha ez nem következik be, reális a veszélye annak, hogy az OPEC-olaj ára a hordónkénti 22 dollár alá csökken. Sőt az algériai olajipari miniszter azt sem zárja ki, hogy az ár 10 dollár alá esik. Az Egyesült Arab Emírségek szakminisztere ugyanakkor szerdán megerősítette: semmi okot nem lát a termelés változtatásra.

Az OPEC miniszterei bécsi tanácskozásukon a 2004. első negyedévi termelési kvótákról döntenek. Nem zárható ki, hogy januárban vagy februárban újabb értekezletet tart az OPEC, ha az olajkínálat – egyebek között a meglepően magas iraki export miatt – a vártnál gyorsabban nőne. A világ olajkereskedelmének csaknem a felét az OPEC tartja kézben.

Az utóbbi hónapokban az iraki olajexport újraindulásának késlekedése korlátozta az ipari országok olajtartalékainak növelését és hozzájárult a hordónkénti 28 dolláros, vagy azt meghaladó olajárhoz. Irak 2004 első negyedév végéig napi 2 millió hordóra akarja felfuttatni exportját. Novemberben Irak napi több mint 1,6 millió hordó olajt exportált. A bécsi tanácskozáson az első negyedévi termelési kvóta mellett az új főtitkár személyéről is döntenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik