Belföld

„Nagyágyú” gyógyszerek fejlesztése a Glaxótól

Több, a gyógyszerpiacon "nagyágyúnak" számító gyógyszer fejlesztését jelentette be szerdán az Európában nagyságra első GlaxoSmithKline (GSK) brit gyógyszergyár.

A GSK-nál jelenleg 147 gyógyszer – köztük 82 új vegyi összetételű szer – klinikai fejlesztése fut, a szívbetegségek kezelésétől a daganatterápián át az új oltóanyagok kifejlesztésééig.

A szerdai kutatás-fejlesztési tájékoztató hosszú idő óta az első: a Glaxo utoljára 2001 februárjában tartott hasonlót és az utóbbi időben szemére is vetették, hogy nem jelentkezik újabb termékbejelentésekkel, amelyek fokozhatnák az érdeklődést a cég iránt. A tájékoztatón elhangzott, hogy a 147-ből a legtöbb szer fejlesztése még csak a kezdeti kísérleti szakaszban tart.

A Deutsche Bank ágazati elemzőinek becslései szerint a GSK jelenlegi fejlesztési vonalából végül olyan gyógyszerek kerülhetnek ki, amelyek eladása 2010-ig 5,5-8,0 milliárd font (9,5-13,8 milliárd dollár) bevételt hozhat, miközben segít a 2006-2010 között lejáró szabadalmak miatt kieső bevételeket ellensúlyozni. A Glaxo 24 százalékos tiszta nyereségnövekedése a harmadik negyedben meghaladta az elemzői várakozásokat: a cég új termékei és költségcsökkentő intézkedései eredményesen ellensúlyozták a generikus termékek versenyéből adódó piacszűkülést.

Az egy részvényre jutó nyereség 20,7 penny volt – 20 pennys elemzői várakozás mellett – az adózás előtti nyereség 1,689 milliárd font (2,84 milliárd dollár), meghaladva a 1,66 milliárdos elemzői becslést. A GSK eladásai 9 százalékkal, 5,47 milliárd fontra nőttek, 5,29 milliárd eurós elemzői becslés mellett.

A harmadik negyedbeli erős teljesítmény ellenére a GSK az idei egy részvényre jutó nyereség-előrejelzését változatlanul hagyta: nyereségét az árfolyamhatásokat kizárva az egyszámjegyű tartomány felső részében, vagy ezt meghaladva várja.

A GSK részvényei szerdán kora délután 1305,0 pennyn álltak a londoni értéktőzsdén, 1,88 százalékos csökkenéssel az előző napi 1330,0 pennys záró után. A papírok szerdán 1330,0 pennyn is nyitottak, idei csúcsuk 21 474,84 penny, mélypontjuk 979,0 penny volt. Az év eleje óta 7,05 százalékot erősödtek a Glaxo részvényei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik