Belföld

Monet és barátai a Szépművészeti Múzeumban

A Szépművészeti Múzeum a budapesti Francia Intézet és a dijoni Musée des Beaux-Arts közreműködésével majd száz év után nagyszabású kiállítást rendez Monet és barátai címmel.

A FranciArt programjaként megrendezett bemutatóhoz harminhárom európai és amerikai gyűjteményből mintegy hetven festmény és rajz érkezett a Szépművészeti Múzeumba. A kölcsönzött alkotásokat a múzeum három Monet festményével, valamint rajz- és sokszorosított grafikai gyűjteményének legszebb negyven lapjával egészítette ki.

Magyarországon kilencvenhárom évvel ezelőtt volt  impresszionista tárlat, akkor több mint ötven alkotást tekinthetett meg a közönség.


Monet és barátai a Szépművészeti Múzeumban 1

Claude Monet ez alkalommal bemutatott mintegy huszonöt festménye közül több a normandiai tengerparton született tájkép, de szerepel a kiállításon a Gare Saint-Lazare pályaudvart (London, The National Gallery), a londoni parlamentet (Lille, Palais des Beaux-Arts), a holland tulipánmezőket (Musée d’Orsay) és a vízililiomokat (Párizs, Lycée Claude Monet) bemutató sorozat egy-egy darabja is. A festőbarát Auguste Renoir-nak Monet-t ábrázoló csodálatos portréja mellett (Párizs, Musée d’Orsay) látható majd Édouard Manet-nak a Monet-családot kerti pihenője közben megörökítő egyedülálló életképe (New York, Metropolitan Museum) és Renoir egyidejű festménye is (Washington, National Gallery).

A tárlat az impresszionista mesterek – többek között – Manet, Pissarro, Renoir, Boudin, Sisley, Seurat alkotásait tematikus csoportokba rendezi (arcképek, a normandiai táj, a tengeri táj, a londoni, hollandiai és velencei utazások, a Szajna partja, a kert és a park), emellett külön hangsúlyt fektet az idős Claude Monet, valamint a szobrász Auguste Rodin barátságának illusztrálására. 

A kiállítással egyidejűleg jelenik meg a Vince Kiadó gondozásában az a francia és magyar nyelvű 368 oldalas katalógus, amelyben közzétett tanulmányok és a katalógus szerzői a budapesti Szépművészet Múzeum és a dijoni Musée des Beaux-Arts, a párizsi Musée d’Orsay, valamint az oxfordi Ashmolean Museum munkatársai.

A magyar tanulmány feleleveníti az impresszionista festők gyűjtésének magyarországi történetét, emellett bemutatja, hogyan alakult ki a Szépművészeti Múzeum impresszionista gyűjteménye, valamint az Andrássy-, Hatvany-, Herzog-, Kohner-, Majovszky- és Nemes-gyűjtemények. A katalógus szemelvényeket válogat a modern francia festészeti törekvések 19. századi magyarországi sajtóvisszhangjából is, valamint összeállítást közöl a 20. század első három évtizedének magyarországi kritikáiból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.