Belföld

Mi a Nemzeti fejlesztési terv?

Magyarország európai uniós tagságának eredményeként 2004-2006 között jogosulttá válik mintegy 1100-1600 milliárd forintnyi, az EU strukturális alapjaiból és kohéziós alapjából származó fejlesztési forrás felhasználására.

A strukturális alapok általános szabályozásáról szóló európai tanácsi rendelet értelmében a kevésbé fejlett régióknak, illetve tagállamoknak (ahol a GDP nem éri el a Közösség átlagának 75 százalékát) – így Magyarországnak is – nemzeti fejlesztési terv (NFT) keretében ki kell dolgozniuk és az Európai Bizottság elé kell terjeszteniük fejlesztési célkitűzéseiket és prioritásaikat ahhoz, hogy igénybe vehessék a strukturális alapok támogatásait.

Az NFT-ben tervezett fejlesztéseket nagy projektekből, illetve pályázati alapokból álló intézkedések keretében lehet megvalósítani, s ezeket az ágazati vagy regionális keretek között szerveződő, úgynevezett operatív programok fogják össze. Az NFT nem átfogó, minden szektorra kiterjedő fejlesztési terv, hanem olyan egységes koncepció, mely Magyarország a számára megnyíló európai uniós strukturális alapok és kohéziós alap forrásainak a célzott felhasználási tervezetét foglalja össze. A Nemzeti fejlesztési terv szolgál alapjául az Unióval megkötendő pénzügyi keret-megállapodásnak az úgynevezett Közösségi támogatási keretnek.

Az NFT céljainak elérésére kialakított intézkedés-csomagok 5 operatív program keretében fogalmazódnak meg. Ezek a következők:

A Humánerőforrás fejlesztése operatív program célja a foglalkoztatás szintjének emelése, a munkanélküliség csökkentése. A munkaerőpiaci reintegráción belül különös figyelmet fordít a hátrányos helyzetű csoportok munkaerőpiacra való belépésének segítésére, s ezzel társadalmi kirekesztésük mérséklésére. Az operatív program támogatja továbbá a munkaerőpiac kínálati oldalának fejlesztését az iskolarendszeren belüli és kívüli képzéssel, az alkalmazkodóképesség és a vállalkozói készségek erősítésével, illetve a munkaerőpiaci szolgáltatások korszerűsítésével. A képzés, oktatás, illetve a munkaerőpiaci szolgáltatások infrastrukturális alapjainak erősítése kiemelt beavatkozási terület.

A Gazdasági versenyképesség fejlesztése operatív program a gazdaság általános versenyképességét kívánja javítani a termelőszektor modernizációját megvalósító beruházások támogatásával, és növeli a társadalmi kohéziót és foglalkoztatást a kis- és középvállalatok technikai modernizálása, innovációs tevékenységük és hálózatépítésük támogatása által. A gazdasági innovációkat támogatja a hazai közfinanszírozású és magánjellegű K+F szféra versenyképes kutatásainak, és a két szektor közötti együttműködés támogatásával. Az operatív program célja az elektronikus gazdaság kiépítésének támogatása az infrastruktúra és a digitális tartalom oldaláról, illetve az elektronikus közigazgatás kiépítése.

Az Agrár- és vidékfejlesztési operatív program céljai, ahogy azt a neve is jelzi, a mezőgazdaság modernizálásának és hatékonyabbá tételének megvalósítása részben a termelési technológiák, részben a termékfeldolgozás fejlesztése által. A program másik célja a vidék fejlesztése, jövedelemszerzési lehetőségek biztosítása a vidéki térségek lakossága számára, a vidéki infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése, a vidék kulturális örökségének védelme.

A Regionális operatív program az unió fő fejlesztési területi egységeinek számító régiók fejlesztése. E fejlesztés részterületei a gazdasági környezet javítása a turizmus támogatása és egyes infrastrukturális fejlesztések által, az integrált térség- és településfejlesztés, a régiók emberi erőforrásainak és tudásállományának javítása, és környezetgazdálkodásuk fejlesztése.

A Környezetvédelmi és infrastruktúra operatív program célul tűzi ki környezetvédelmi és közlekedés-infrastrukturális beruházások megvalósítását Magyarországon a kohéziós alapból történő fejlesztésekkel összhangban, a hátrányos helyzetű térségek telekommunikációs infrastruktúrájának javítását, illetve az egészségügy infrastrukturális fejlesztését.


Forrás: www.nfh.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik