Belföld

Mennyivel emelkedjen a közszférában dolgozók bére?

A közszférában dolgozó 700-800 ezer munkavállaló jövő évi béremeléséről szerda este kezdődnek tárgyalások a kormány megbízottjai és a sztrájkbizottság képviselői között ; az érdekképviseletek 6 százalékos garantált béremelést szorgalmaznak - tájékoztatta a bizottság szóvivője az MTI-t.

Ma este kezdődnek a tárgyalások a kormány részéről kijelölt két államtitkárral, Csizmár Gábor munkaügyi, és Veres János pénzügyi államtitkárral – mondta Szabó Endre. Közölte: a tárgyaláson a közszolgálati szervezetek képviselőiből alakult sztrájkbizottságtól rajta kívül Vígh László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke, Kerpen Gábor a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának alelnöke valamint Baskiné Lipka Gabriella, az MSZOSZ Közszféra Részszövetsége alelnöke vesz részt.

“Álláspontunk változatlan, 10 százalékról indultunk, de (…) a 6 százalékról hajlandók vagyunk tárgyalni, ha azt a kormány garantálttá teszi”, és a keresetemelést beépíti az illetményrendszerekbe – mondta Szabó Endre. “Ez egy elég jelentős kompromisszum, hogy a kormány javaslatáról tárgyalunk” – szögezte le a szóvivő.

A közszolgálati reformért felelős kormánymegbízott az MTI-nek ugyanakkor korábban arról beszélt, hogy az önkormányzatok és a központi költségvetési szervek már rendelkeznek a jövő évi 6 százalékos béremelés fedezetével, miután a parlament 45 milliárd forintos többlettámogatást szavazott meg részükre. Vadász János álláspontja szerint a keresetnövekedést a szakszervezeteknek így elsősorban a helyi és az ágazati érdekegyeztetés keretében kellene érvényesíteniük.

Szabó Endre szerint ugyanakkor a cél az, hogy a kormány “a 6-ot garantálja, és ne csak általános jókívánságként jelenjen meg”. A két oldal béremelési elképzelése közötti eltérés lényege, hogy míg a kormány a munkaadókon – így a többi közt az önkormányzatokon – keresztül kívánja biztosítani a 6 százalékos növekmény fedezetét, addig a szakszervezetek központilag garantált, a bérrendszerbe beépített állami forrást tartanának szükségesnek.

A szóvivő álláspontja szerint még van lehetőség arra, hogy a kormány a költségvetési források átcsoportosításával biztosítsa a béremeléshez szükséges 50-60 milliárd forintot. “Bár a lehetőségek korlátozottak, de egy kormány elvileg mindent megtehet, akár azt is, hogy megnyitja egy fél órára még a törvénynél a vitát” – fogalmazott, hozzátéve: “nettóban számításaink szerint ez 50-60 milliárd lenne”. Szabó Endre közlése szerint, ha az este kezdődő tárgyalás nem jár sikerrel, akkor előreláthatóan péntekre összehívják a 24 tagú sztrájkbizottságot, és döntenek a “demonstrációs elgondolásokról”.

Kitért arra is: a szakszervezetek felmérést készítenek arról, hogy a tárgyalások sikertelensége esetén milyen lenne a “sztrájkhajlandóság”. Ismertetése szerint a közszférában dolgozók száma 750 ezerre tehető, de közülük több mint 100 ezren – fegyveres szervezetek tagjai, igazságügyben dolgozók – nem vehetnének részt egy munkabeszüntetésben.

Az országos közszolgálati sztrájkbizottságot november 25-én alakította meg négy konföderációba tömörült 23 szervezet azt követően, hogy a Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács november 18-ai ülésén nem született megállapodás a közszféra jövő évi béreiről.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.