Belföld

Kettős rekord a prímszámok körében

Új rekord dőlt meg a prímszámok körében: az újonnan megtalált prímszám már 6.320.430 számjegyből áll, ráadásul Mersenne-prím is.


Kettős rekord a prímszámok körében 1
Az új Mersenne-prím

A számot Michael Shafer amerikai diák fedezte fel a GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search) projekt segítségével. Az eddig ismert legnagyobb prím megtalálása 25.000 év komputeridőt vett igénybe.

Shafer vegyészmérnöknek készül a Michigan State University-n. Egy professzorával való találkozás után, rápillantva számítógépére vette észre, hogy a gép új Mersenne-prímet talált. Shafer 2GHz sebességű Pentium 4-es processzorral felszerelt Dell Dimension számítógépén 19 napig futott a program, amely bebizonyította, hogy a szám valóban prímszám.

Az immár nyolcéves, 60 ezer önkéntest és számítógépeiket magában foglaló Gimps-projekt hat egymást követő óriás prímszám megtalálásához járult hozzá. A Gimps több százezer gép párhuzamos összekapcsolásával olyan szuperszámítógépet hoz létre, amely másodpercenként kilenc trillió műveletet végez. Így volt elérhető, hogy amíg egy számítógép 25 ezer év alatt talált volna rá az új számra, az összekapcsolt hálózat alig két év alatt.

Melyek a Mersenne-prímek?

A prímszámok régóta elbűvölik a matematikusokat. Először az időszámításunk előtt 350-ben Eukleidesz kezdett velül behatóbban foglalkozni. Prímnek nevezzük azokat a számokat, amelyek csak eggyel és önmagukkal oszthatóak. A legelső prímszámok a 2, 3, 5, 7,11.



Kettős rekord a prímszámok körében 2
Mersenne-prím

Mersenne-prímeknek nevezzük azokat a prímszámokat amelyek felírhatóak a kettő valameny hatványa mínusz egy formában. Az első Mersenne prímek a 3, 7, 31, 127. A most felfedezettel együtt csupán 40 Mersenne-prímet ismerünk.

A Mersenne-prímek nevüket Marin Mersenne francia szerzetes (1588-1648) után kapták, aki egy sejtést hagyott az utókorra, hogy a p milyen értéke esetében eredményez a formula prímszámot.


A Gimps-et 1996 januárjában George Woltham alapította, hogy új sokszámjegyű Mersenne-prímeket fedezzenek fel segítségével. A kutatáshoz szükséges szoftverek ingyenesen letölthetőek.

Nagy jutalmak

2000 májusában egy Gimps-tag 50.000 dolláros jutalmat kapott az első millió számjegyből álló prímszám felfedezéséért. Az első tízmillió számjegyből álló prím felfedezéséért 100.000 dollár jár.



Kettős rekord a prímszámok körében 3
A 39. Mersenne-prím

A 39. Messenne-prím tízes számrendszerbeli alakja 4053946 számjegyből áll. 2001. november 14-en jelentette be a megtalálását egy 20 éves tesztelő.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik