Belföld

Kamatot emel az OTP is

December 20-ától a hitelek kamatát jellemzően 3, a betétekét 1,5-2,75 százalékkal emeli az OTP - tájékoztatta lapunkat a bank.

A jegybanki alapkamat 2003. november 28-i 300 bázispontos emelését követően a pénzpiacon kialakult helyzet értékelését és a várható tendenciák elemzését december 3-án az OTP Bank lezárta.

A legnagyobb hazai hitelintézet árazásért felelős testülete áttekintette a bank teljes eszköz- és forrásoldali termékkörét, valamint a versenykörnyezetben bekövetkezett változásokat. A grémium az ésszerűség és a kiszámíthatóság szempontjai mentén határozott arról, hogy december 20-i hatállyal jellemzően 300 bázisponttal felfelé módosítja a hitelek egy részének kamatát és ugyanezen időponttól lekötési időtől és összegtől függően, 150-275 bázisponttal megemeli a lekötött betétek után fizetett kamatot – tájékoztatott Spéder Zoltán, az OTP Bank alelnöke.

Vállalati ügyfelek

A vállalati-vállalkozói üzletágban a saját forrású hitelek és a lekötött betétek döntő része pénzpiaci kamatokhoz, illetve referenciahozamokhoz kötött, következésképp automatikusan átárazódik. Ugyanakkor a kereskedelmi banki üzletágban az OTP Bank bizonyos hiteltípusoknál december 20-ától 3,25 százalékponttal felfelé korrigálja a kamatokat, és ezzel egyidejűleg 200-275 bázisponttal magasabb kamatot térít vállalati számláknál összeg és lekötési idő függvényében a lekötött betétek körében.

Az elhelyezett összegtől függően a sávos kamatozású vállalkozói megtakarítási számlán december 20-ától az elérhető kamat 150-275 bázisponttal növekszik.

Lakossági számlák

Az OTP Bank árazásért felelős testülete 3 százalékponttal felfelé módosította a lakossági folyószámla-hitelek és a szabad felhasználású jelzálog típusú hitelek kamatát december 20-i hatállyal, ugyanakkor változatlanul hagyta az áruvásárlási hitelek és a hitelkártya jelenleg érvényes kamatmértékeit.

A lakossági folyószámla tranzakciós vagy készenléti számlaként működő látra szóló formájának kamata nem változik, ugyanakkor a lakossági megtakarítási módozatok körében eltérő mértékben, de valamennyi számla és könyves betétet érint a kamatemelés. A kamatemelés mértéke 150-250 bázispont között alakul. A folyószámlán lekötött betétek körében az elérhető hozam lekötési időtől és összegtől függően 7,00 és 11,5 százalékpont között alakulhat, míg a látra szóló lakossági megtakarítási számlán és az elektronikus megtakarítási számlán az elérhető hozam 5 millió forinttól 11 százalékra emelkedik december 20-ától.

A bejelentett kamatlépések eredményhatása az OTP Bank 2003-as teljesítményére neutrális – közölte a hitelintézet alelnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik