Belföld

Diákok foglalták el a berlini városházát

Mintegy két tucat egyetemista kedden este néhány órára elfoglalta Berlin város vezetésének székhelyét, a vörös városházát. A diákok a Carlos Fuentes mexikói íróval tartott rendezvényt használták ki akciójuk végrehajtására.

A díszteremben maradva követelték, hogy a szenátus hagyjon fel az oktatási célokra szánt pénzek lefaragásával. A diákok az első felszólításokra nem voltak hajlandók elhagyni az épületet; ez csak akkor következett be, amikor a rendőrök feljelentést helyeztek kilátásba magánlaksértés címén.

A fővárosi egyetemek diákjai három hete sztrájkolnak a szociáldemokraták és a szocialisták vezette berlini helyi kormányzat takarékossági tervei miatt. A súlyosan eladósodott város szenátusa 2009-ig 75 millió euróval csökkentené a három berlini egyetem anyagi támogatását.

A takarékosság jegyében elképzelhető az egyetemi tandíj bevezetése. Erről a német rektori konferencia elnöke beszélt szerdán az ARD televízióban. Peter Gaethgens szavai szerint változatlanul az államot terheli a fő felelősség az egyetemek, főiskolák fenntartásáért, ám a diákoktól kért anyagi hozzájárulás nem zárható ki a felsőfokú oktatás finaszírozásáról zajló vitából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik