Belföld

Anya-gyerek részleg a kecskeméti börtönben

Új koncepció alapján, az elítéltek emberibb körülmények közötti fogva tartásának szemléletével készül az új büntetés-végrehajtási törvény, amely várhatóan 2005. január elsejével lép életbe - közölte szerdán Kecskeméten az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára.

Hankó Faragó Miklós Kecskeméten az anya-gyermek részleg új, a járulékos ráfordításokkal együtt összesen 180 millió forintos költséggel elkészült épületét avatta fel. “A börtönkörülményeket nem vonzóvá akarjuk tenni, hanem emberibbé és elviselhetőbbé” – hangsúlyozta.

A szaktárca államtitkára a büntetés-végrehajtás kecskeméti tapasztalataira hivatkozva elmondta, hogy a kulturáltabb körülmények között tartott rabok körében kevesebb a fegyelmi függelemsértés, s ami megítélése szerint még fontosabb, a szabadulás utáni beilleszkedésük is jobb arányt mutat.

Hankó Faragó Miklós kijelentésének alátámasztására a büntetés-végrehajtás képviselői elmondták, hogy míg országosan 40-45 százalékos a visszaesők aránya, addig a kecskeméti, félig nyitott (a munkába szabad kijárást engedélyező) börtönből szabadultaknak csak négy ezreléke lesz visszaeső. Az 1995 óta napjainkig innen szabadult csaknem félezer rab közül mindössze kettő ellen indult ismét büntetőeljárás.

Az igazságügyi tárca államtitkára szólt arról is, hogy noha az utóbbi időben 5000-el csökkent az elítéltek száma, a börtönök változatlanul zsúfoltak, az alig 11 ezer férőhelyen közel 12 ezer fogva tartottat kell elhelyezni. Hankó Faragó Miklós szerint a megoldást részint az úgynevezett alternatív büntetés jelenti, de mindenekelőtt új börtönök építése.

Közölte, hogy Pécsett Phare finanszírozással már épül a fiatalkorúak 50 férőhelyes regionális börtöne, továbbá az ország észak-keleti és nyugati régiójában 6-800 főt befogadó büntetés-végrehajtási intézet felépítését tervezi a tárca, részben vállalkozói tőke bevonásával. Az államtitkár hangsúlyozta: “szó sincs privátbörtönről”, ez a terv a kezdetektől fogva csak a külső pénzügyi források bevonását célozta meg.

Beszámolt arról, miszerint már vannak érdeklődők, akik befektetésük megtérülését például attól remélik, hogy a börtön működéséhez szükséges szolgáltatásokat vagy termékeket ők szállíthatják. A hírös városban 2002 februárjában nyitották meg – akkor ideiglenes helyen – az ország egyetlen olyan büntetés-végrehajtási intézetét, amely a börtönben szült nők és gyermekeik együttes elhelyezésére szolgál. Az új épület a korábbi, átmenetileg kialakított kilenc férőhellyel szemben 20 fogva tartott nő és gyermeke befogadására alkalmas. Az utóbbi csaknem egy évtized adatai alapján a jelenlegi 20 férőhely elegendő – hangzott el az átadást követő sajtótájékoztatón.

Az új létesítménynek jelenleg 12 lakója van, hat kismama és hat csecsemő, az anyák külön szobákban laknak gyermekeikkel. A kicsinyek gondozásához jól felszerelt lakószobákon kívül az épületben helyet kapott egy konyha, gyermekfürdető, közös foglalkoztató, orvosi szoba, valamint egy olyan elkülönített, gyermekággyal is ellátott helyiség, ahol az elítéltek egyszerre négy látogatót fogadhatnak.

A fogva tartottak oktatására, képzésére is nagy figyelmet fordító anya-gyermek részlegben egy nevelő, hat ápoló és öt felügyelő is segíti az elítélt nőket a gyermekápolásban, a gyermekorvosi felügyeletet a megyei kórház szakorvosai látják el.

Az anya-gyermek körletben az ideiglenes megnyitás óta eltelt másfél év alatt egyébként eddig összesen 35 nő élhetett együtt a nap 24 órájában újszülöttjével. A csecsemők most hat hónapos illetve indokolt esetben egyéves korukig lehetnek együtt anyjukkal. Az új büntetés-végrehajtási koncepció szerint egyedi mérlegelés alapján engedélyezhető lesz a gyermekkel tölthető idő meghosszabbítása, például azért, mert az anyának már csak kevés ideje marad hátra a szabadulásig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik