Belföld

66 külföldi tett sikeresen magyar állampolgársági vizsgát Somogyban

Somogy megyében 66 külföldi állampolgár vizsgázott le sikeresen a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges alkotmányos alapismeretekről, közülük 18-an szerdán adtak számot tudásukról Kaposváron, az idei utolsó vizsgán, közölte a Somogy Megyei Közigazgatási Hivatal.

A vizsgán 21-en jelentek meg, közülük 18-an feleltek meg a követelményeknek, mondta el Pünkösd Márton, a vizsga lebonyolításával megbízott közigazgatási hivatal sajtóreferense. “Az idei 5 vizsgán 66-an szerepeltek sikeresen, míg nyolcan megbuktak” – számolt be az eredményekről a sajtóreferens. Elmondása szerint az utolsó vizsgán 11 román (erdélyi), négy délszláv, egy szír, egy vietnámi és egy ukrán állampolgár tette le a vizsgát.

“Ez az arány jellemző egyébként az év egészében sikeres vizsgát tett jelentkezőkre, azaz túlnyomó többségében erdélyiek folyamodtak magyar állampolgárságért” – jegyezte meg Pünkösd Márton. Elmondta továbbá, hogy a vizsgázók – mint a törvényi előírásoknak megfelelően minden esetben – a magyar történelem, a kultúra és a jogrend alapvető kérdéseiről adtak számot.

Az írásbeli 12 tesztkérdésből és három esszékérdésből állt, majd két szóbeli tételt kellett kifejteniük a jelölteknek magyar nyelven, a többi között a mohácsi csatáról, Mátyás államáról és I. István uralkodásának főbb állomásairól és intézkedéseiről, sorolta a témákat a sajtóreferens.

Közölte: az állampolgársági eskütételre a sikeres vizsga birtokában egy-két év múlva kerül sor, amelyet ünnepélyes keretek között, az adott település polgármestere előtt tesznek le a magyar állampolgárságot kérelmezők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik