Belföld

Trópusi algák az Adriában

Ötven hektárnyi területet borít már a Caulerpa Taxifolia nevű hírhedt alga fajta a közép-dalmáciai Hvar szigetének starigradi öblében a tengerfenéken - közölte a HINA horvát hírügynökség.

 Sürgős a megoldás

Ante Zuljevic, a spliti Oceánográfiai és Halászati Intézet szakembere, az expedíció vezetője szerint a Starigradi-öbölben sürgős megoldást kell találni a hatékony alga-irtásra, mert különben a következő 5 évben végig beborítják az egész öbölfeneket.  

Csak az utóbbi egy év alatt 10 hektárt terjedt ez a különben szép, látványosan fluoreszkáló, de az egész tengerfenék szépségét és gazdagságát, ökológiai rendszerének természeti egyensúlyát, növény- és állatvilágát vészesen fenyegető alga fajta, amelyet 1931-ben észleltek először a Földközi-tenger vizeiben és 60 évvel később, 1991-ben az Adriai-tenger horvát részén is, éppen a Starigradi-öbölben.


Horgonyok és hálók útján terjed


Nincs ellenszer 

Eddig semmit nem találtak, ami hathatós védelmet nyújtana az algák ellen, legfeljebb lassítani sikerült kissé a terjedésüket. Nem segített az sem, hogy az utóbbi két tél folyamán szokatlanul lehűlt a tenger, (alig 9 Celsius-fokra,) tavasszal ugyanis gyorsan felélednek az algák, és folytatták rohamos terjedésüket.

Horvát, francia és amerikai tudósok egy kutatóhajóról tanulmányozták tíz napon át a spliti és a dubrovniki Oceánográfiai és Halászati Intézet, valamint a rovinji Tengerkutató Központ szervezésében a Dubrovnikhoz közeli Cavtattól a hvari Starigradig a tengerben a Caulerpa Taxifolia és a Racemosa mérgező trópusi algák rohamos terjedését. Megállapították, hogy 3-tól 15 méteres mélységig egyes helyeken már teljesen beborították a tengerfeneket a hajóhorgonyok és halászhálók útján is vészesen terjedő “vég nélküli, lebegő, zöld, legelők”. Találtak már belőlük Mljet-sziget és Peljesac-félsziget körül, és aggasztó, hogy a még veszélyesebb Caulerpa Racemosa fajta Hvar városa előtt, és a várossal szembeni Paklina-szigetsor körül is terjed. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik