Belföld

Tovább gyengült a forint – hiába beszélnek?

Az újabb spekulációs roham hatására egy emberként állt ki a gyengülő forint védelmében Medgyessy Péter, László Csaba és Veress János. Erősítésként az MNB többszöri interveniált, de a várt hatás elmaradt.

Miután az éjszakai órákban a forint árfolyama a New York-i bankközi piacon tovább esett a hétfői budapesti záráshoz képest, a jegybank és a Pénzügyminisztérium közös nyilatkozatot adott ki, melynek lényege, hogy a jegybank minden lehetséges eszközzel meg kívánja akadályozni a forint árfolyamának gyengülését, valamint, hogy a gazdaságpolitika alapvető célja továbbra is az „ambíciózus”, 2008-as eurózóna-csatlakozás marad, amelyet a maastrichti kritériumok teljesítése révén lehet elérni. (A teljes közleményt itt elolvashatja: MNB-PM közlemény a forintgyengülés ellen)

Nehogy lemaradjon a valutaválságról!

Olvassa a FigyelőNet Monetáris politika dossziéját!

Mit mondott László Csaba?


Közben a piacon olyan hírek terjedtek el, hogy a Pénzügyminisztérium – jelesül László Csaba pénzügyminiszter – rugalmasabb árfolyampolitikát tartana helyesebbnek. A híreszteléseket az éjszaka folyamán a Pénzügyminisztériumban nem erősítették meg, az MNB és a minisztérium közös közleménye pedig cáfolta ezeket a feltételezéseket, biztos, ami biztos alapon azonban a pénzügyi kormányzat még a délután kiadott egy közleményt, amely leszögezte: László Csaba pénzügyminiszter visszautasít minden olyan feltételezést, ami arról szól, hogy Londonban az antiinflációs célok megkérdőjelezéséről beszélt volna. (Erről bővebben itt olvashat: László Csaba rugalmasabb árfolyampolitikát akar?, illetve László cáfolja, hogy az antiinflációs célokat megkérdőjelezte volna)

Vagyis sem az árfolyamrendszer esetleges megváltoztatásáról, sem a forint kurzusának elengedéséről nem volt szó az ominózus, befektetőkkel folytatott londoni megbeszélésen, legfeljebb azt hozta szóba László Csaba, hogy a 250-260 forint/eurós árfolyam mint kívánatos cél folyamatos kommunikálásával a forint árfolyamsávja túlságosan merevvé vált, és ez hozzájárulhatott a spekulánsok érdeklődésének felkeltéséhez.


Valódi intervenció

Piaci információk szerint a nap folyamán szerény eszközeivel az MNB is belépett a piacra, igaz, ezt hivatalosan nem erősítették meg, és az árfolyam is csak ideig-óráig erősítette a forintot, ezt rövidesen újabb mélyrepülés követte. (Bővebben: Nyugtalan forintpiac – hatástalan intervenció?)

A vezető magyar pénzügypolitikusok szavait Brüsszelből Medgyessy Péter miniszterelnök igyekezett megerősíteni. Elmondta: a magyar kormány gazdaságpolitikájának prioritása a gazdasági egyensúly helyreállítása, a befektetők bizalmának visszanyerése és a versenyképesség növelése.

A belga üzletemberekkel tartott találkozón a kormányfő a forint árfolyama érdekében gyakorlatilag szóban interveniált. Leszögezte, hogy az ERM-2-be való belépéshez a 250-260 forint között euró árfolyamot tarja megfelelőnek, amelyet a jegybank és a kormány közösen céloz, vagy célzott meg  (a keddi nap folyamán folyamatosan 270 forint körül volt az euró árfolyama.) (Lásd még: Belga gyáriparosok a forint árfolyam-ingadozásáról kérdezték Medgyessyt)

Veres János, a PM politikai államtitkára a biztató harmadik negyedéves előzetes bruttó GDP-adatokról és a beruházások volumenének – 2002 harmadik negyedévéhez képest mért – 4,4 százalékos bővüléséről nyilatkozott a szokásosnál valamelyest nagyobb hangsúllyal, megállítandó a forint keddi vesszőfutását.


A közös kormányzati intervenciós kórusban Varga Mihály kontrázott. A Fidesz parlamenti frakciója gazdaságpolitikai kabinetvezetőjének megítélése szerint a kamatemelés és a forint árfolyamának ingadozása 80-100 milliárd forint plusz kiadást is jelenthet a költségvetésnek, a megnövekedett kamatterhek miatt. A Fidesz legszívesebben László Csabát vonná felelősségre a Londonban mondottakért, amelyeket később közleményben cáfolt a tárca (lásd fent).


 Rekordmélységben a cseh deviza

 A lengyel zloty árfolyama csak keveset változott a valutakosárhoz képest, egy százalékkal a 2000-ben megállapított lebegtetési árszint alatt “horgonyzott le”. Szeptember közepe nem állt olyan gyengén a cseh korona az euróval szemben, mint kedden: a süllyedés kiváltó oka a magyar devizaválság.

Olvassa el a részleteket>>

Hiába beszéltek…

Mindez azonban már nem segített a forinton, pontosabban nem sikerült meggyőzni a befektetőket a forint elleni spekuláció feladásáról. A keddi nap a forint bankközi piacán az ideges kereskedés és a nagy forgalom jegyében telt, sőt telik az esti órákban is.


Az euró kurzusa szinte folyamatosan 270 forint felett mozgott, a legerősebb árfolyama 274,90 forint, a leggyengébb 268,40 forint volt, este öt órakor aktív kereskedés mellett 274 forint körül járt az euró árfolyama. A dollár kurzusa is hevesen ingadozott, követve a nemzetközi és a forintpiaci tendenciákat is. A jegybank délelőtti verbális intervenciója csak átmenetileg okozott forinterősödést, csakúgy, mint a nyitás előtt sejthető valódi forintvásárlása. (Az aktuális adatokat és az elemzői véleményeket lásd itt: Nyugtalan forintpiac – hatástalan intervenció?

A piacon a jegybank további intézkedéseit várják, mivel a forint gyengülése mellett a forintpiaci derivatív kamatok és az állampapír-piaci hozamok is elszabadulni látszanak. Nem tartják kizártnak a sávszélesítést, a sáveltolást, a kamatemelést, az intervenciót, a kamatfolyosó megváltoztatását sem, de ezek hatékonyságát tekintve szkeptikus a piac.

Kedden késő délután hajszálnyit erősödött a forint. 18 óra után 272,30/273,0 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, mintegy egy forinttal gyengébben a 17 óra körül jegyzett 274,35/80 forintos árfolyamnál. (A részleteket itt találja)

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.