Belföld

Öngyilkos merénylőnek nézték az Irakban lelőtt magyar férfit

Valószínűleg öngyilkos merénylőnek vélték, ezért adtak le célzott lövést az amerikai katonák arra a Varga-Balázs Péter által vezetett járműre, amely nagy sebességgel közeledett egy amerikai ellenőrző ponthoz november 17-én Irakban - állapítja meg az a jelentés, amelyet a magyar állampolgár halálának körülményeit az elmúlt napokban Irakban vizsgáló két diplomata készített.

Varga-Balázs Péter a tényfeltáró bizottság megállapítása szerint nem vette észre az amerikai katonák fényjelzéseit és a levegőbe leadott figyelmeztető lövéseket sem (amelyben nyomjelzős is volt), és sebességét nem csökkentve közeledett az úttesten keresztben álló amerikai katonai járműhöz – olvasható a jelentésről készült közleményben. A jelentést a külügyi tárca szóvivői irodája juttatta el az MTI-hez.

“A jármű ezt követően nagy erővel az utat elzáró amerikai katonai járműbe (Humwee) csapódott. A tragikus eset eredményeként Varga-Balázs Péter vélhetően azonnal életét vesztette, bár a boncolást végző iraki orvos helyszíni elsősegélyre utaló kötésnyomokat talált” – szerepel a közleményben.

A két diplomata találkozott Irakban a ToiFor Kft. alkalmazásában álló Tarek Nadzsival, aki megerősítette: a járműben ketten utaztak, előttük már más autók is haladtak, és az ütközést megelőzően nem észleltek ellenőrző pontra utaló jelzéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik