Belföld

Mol-PKN meccs – csehül állnak?

A magyar Mol és a lengyel PKN Orlen forma szerint a cseh Unipetrol részvénypakettjéért küzd Csehországban, valójában már az új közös konszern igazgatósági székeiért folyik a harc.

Tizenkét cég nyújtott be pályázatot a cseh Unipetrol energiaipari és olajvegyészeti konszern privatizációs tenderére, köztük a Mol és a Borsodchem. A jelentkezők egy része – köztük a két magyar cég is – már megkapta a privatizációt vezető bizottságtól a részvételi engedélyt, a többiektől kiegészítő dokumentumokat várnak.


 Nyereséges a cseh cég

Az Unipetrol az idei első három negyedév alatt a cseh könyvviteli szabvány szerint 87 millió korona nettó nyereséget ért el 49,33 milliárd korona forgalom mellett. A nemzeti vagyonkezelő jelenleg 62,99 százalékos pakettel rendelkezik. Piaci becslések szerint ennek értékesítése 10-15 milliárd korona bevételt hozna a kincstárnak. A pályázat benyújtásának határideje 2004 január 12.  

Az osztrákok megsértődtek


Nem ez az első nekifutás a cseh olajipar zászlóshajójának privatizációjára. Két évvel ezelőtt már nekirugaszkodtak a cseh privatizátorok. Olyannyira, hogy az osztrák OMV előtt a cseh Agrofert nyerte a tendert. A magánosításra mégsem került sor, mert a győztes Agrofert az Unipetrolnál tapasztalt „egyes hiányosságok” miatt végül megtagadta a kialkudott 361 millió euró kifizetését. További „mellékhatása” volt a két évvel ezelőtti ügyletnek, hogy az osztrákok megsértődtek, s elfordultak a cseh piactól.


A mostani újabb privatizációs kísérlet bejelentésekor ugyan az OMV is szóba került, ám az osztrák cég sietve közölte: nincs szükségük az Unipetrol megszerzésére kelet-közép-európai piaci részesedése 2008-ig tervezett 20 százalékra történő kiépítéséhez. Emellett az OMV elegendő finomítókapacitásra tett szert a Bayernoil megvásárlásával.


 Óvatos a Borsodchem

A Borsodchem is csupán az egyik leányvállalat, a Spolana Neratovice magánosítása iránt érdeklődik. A kazincbarcikai Borsodchemnek egyébként van már csehországi érdekeltsége, néhány éve Ostravában megvette a Moravské Chemické Závody (MCHZ) vegyipari céget, az azóta BorsodChem MCHZ néven Csehország egyetlen olyan vegyi üzeme, amely anilin alapú termékeket gyárt.  


Túl nagy a falat lenne?


Igazi nagy falat az Unipetrol többségi pakettjének magánosítása. Mi sem jelzi ezt jobban, mint az, hogy a Cesky Telecom nemrégiben megkezdett privatizációját éppen az Unipetrol-ügylet miatt halasztották el hónapokkal. A prágai privatizátorok ugyanis attól tartottak, hogy a két nagy akvizíció egyidejűsége rontaná a bevételi esélyeket.


Az üzlet méretei persze nem csak az eladónak okoznak „főfájást”, a vevők is meglehetősen bizonytalanok. A pályázók egy része már eleve jelezte, hogy csak az Unipetrol egyes részegységei iránt érdeklődne, sőt többen közülük arra is készek, hogy a későbbiekben konzorciumot alakítsanak ennek érdekében. Ezt az információt egyébként a cseh nemzeti vagyonkezelő alelnöke, Pavel Kuta is megerősítette. Az Unipetrol egyes érdekeltségei iránt érdeklődők olyan cégekre pályáznának, mint a Chemopetrol, a Kaucuk, a Benzina, a Paramo vagy a Spolana nevű cégek, valamint a Ceska Rafinerska 51 százalékos és az Aliachem 38 százalékos pakettje.


 A pályázók

Az eddig elfogadott pályázók: a lengyel PKN Orlen, a cseh Agrofert, a magyar Mol és BorsodChem, a cseh-szlovák Penta-csoport, az olasz Agip és a kazah KazMunaiGaz. Ajánlatot várnak még a brit Shell olajipari konszerntől is. Az orosz cégek távol maradtak a tendertől.  


Magyar-lengyel különmeccs


Az Unipetrol-pakettért folytatott versenyfutás külön meccse a magyar Mol és a lengyel PKN Orlen közötti játszma. A két cég ugyanis  a minap írt alá együttműködési megállapodást, mely rövid távon 10 százalék körüli részvénycserére és közös vállalat létrehozására irányul, középtávon azonban akár egy közép-európai olajkonszern létrehozásához is vezethet. A csehországi pozíciókért folyó harc tehát akár úgy is felfogható, mint a közös konszern igazgatósági székeiért folytatott küzdelem. Nem is szólva, arról a kérdésről, hogy Plock és Budapest között hová kerüljön az esetlegesen létrejövő konszern központja.


A Mol számára a cseh vállalat megszerzése a lengyel üzlettől függetlenül is fontos. Ezzel a horvátországi és a szlovákiai bevásárlást követően az Adria-Baltikum tengely újabb fontos darabjához juthatna hozzá.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik