Belföld

A Jukosz vezető posztokat enged át a fúzióért?

A The Wall Street Journal szerint a Jukosz orosz olajóriás főrészvényesei hajlandók lemondani vezető posztokról, hogy megmentsék a kisebb, rivális Szibnyefttel való 11 milliárd dolláros fúziót.

A lapértesülést egyelőre sem a Jukosz, sem a Szibnyeft moszkvai központja nem kommentálta a RIA Novosztyi keddi érdeklődésére. Az amerikai lap szerint a Jukosz főrészvényesei hétfőn Londonban úgy döntöttek: átengednek vezető posztokat a Szibnyeft képviselőinek az egyesült vállalatban, de nem hajlandók csökkenteni benne alaptőkerészüket, noha a Szibnyeft tulajdonosai a JukoszSzibnyeft ellenőrzésének megszerzésére törekednek.

Roman Abramovics, a Szibnyeft főtulajdonosa – állítólag a Kreml áldásával – azt követelte, hogy Eugene Shvidler (Jevgenyij Svidler) Szibnyeft-vezér kapja meg az új cég operatív irányítását, és Alekszandr Volosin, az orosz elnöki adminisztráció volt vezetője legyen az igazgatótanács elnöke.

A Jukosz főmenedzserei azért gyűltek össze a brit fővárosban, hogy eldöntsék, hogyan reagáljanak Abramovics követeléseire, illetve (szükség esetén) hogyan göngyölítsék vissza a bonyolult és javarészt már végrehajtott egyesülési megállapodást. A Jukosz három milliárd dollárt és saját részvényeinek 26 százalékát adta cserébe a Szibnyeft 92 százalékáért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik