Belföld

Jobban járnak, ha súgnak a kartellezők

Mentesülhet is a bírság alól a kartell tagja, ha segít a hatóságnak a törvénysértő megállapodás feltárásában, a cégek mégsem élnek a lehetőséggel - olvasható a Világgazdaságban. Az autópályaügy vizsgálatában sem használták ki a közreműködésben rejlő előnyöket az érintettek.

Végleges formát öltött a Gazdasági Versenyhivatal engedékenységi politikáját rögzítő közleménye. A teljes bírság elengedésére számíthat az a kartellező, amely elsőként tesz bejelentést a titkos megállapodásról, vagy annak feltárásához elsőként nyújt hatékony segítséget a versenyhatóságnak – nyilatkozta a Világgazdaságnak Szolnoky Péter.

A GVH kartellcsoportjának vezetője hozzátette: a bírság mérséklését az a kartelltag remélheti, amely többletbizonyítékokat szolgáltat. Figyelemmel a versenyhivatal érzékelhetően szigorodó bírságkiszabási gyakorlatára, a cégeknek érdemes megfontolniuk, hogy nyújtanak-e információkat versenykorlátozó megállapodásaikról a hivatalnak, vagy sem, hiszen csekély büntetéssel, esetleg a nélkül mászhatnak ki a hosszú távon számukra is kényelmetlen jogsértő helyzetből.

Előbb-utóbb minden kartell kiderül, lezárul, és idővel bizonyára nem lesz mindegy a részvevőknek, hogy a bírság árbevételük nyolc, illetve akár tíz százalékát, vagy annak mindössze elenyésző hányadát teszi ki, nem is szólva a tetemes ügyvédi költségekről meg a bírósági eljárás kiadásairól – mondta Szolnoky Péter. A közlemény várhatóan decemberben jelenik meg.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik