Belföld

A gazdaság állapota nem indokol pánikreakciót – Kuncze, Csillag

A forint árfolyamingadozását az elmúlt egy év logikátlan lépései váltották ki, de a gazdaság állapota nem indokol semmiféle pánikreakciót - jelentette ki kedden Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke, Csillag István gazdasági miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A gazdasági miniszter szerint a jelenlegi kamatszint nem lehet tartós, és a forint visszatérhet a kormány és a jegybank által közösen meghatározott árfolyamsávba.

A kormány gazdaságpolitikája és monetáris politika hiányzó összhangja miatt következhetett be a spekuláció által indított kamatemelkedés és forintgyengülés – mondta Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke szerint a kedden közzétett III. negyedévi adatok: a 2,9 százalékos GDP-bővülés és a beruházások 4,4 százalékos, ezen belül a gépi beruházások 17 százalékos felfutása azt jelzi, hogy a magyar gazdaság a fogyasztásvezérelt pályáról visszaállt a beruházás- és exportvezérelt pályára.

Ha a jövőben is hasonló ütemű lesz a működőtőke-beáramlás, mint a III. negyedévi 590 millió euró, akkor a Magyarországra évente a korábban megszokott 1,5-1,8 milliárd euró érkezhet – tette hozzá Csillag István. A miniszter szerint ez azt mutatja, hogy a termelésbe és szolgáltatásba invesztáló külföldiek bíznak a magyar gazdaság egészséges fejlődésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik