Belföld

Az ENSZ hatékonyabb együttműködést sürget

Csak a technológiai elmaradottság gátolja az al-Kaidát biológiai és kémiai támadások kivitelezésében – figyelmeztet egy most nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentés.

Az al-Kaida ideológiai tábora tovább erősödött, növelve egy újabb terrorakció valószínűségét. A terrorszervezet ellen bevetett szankciók kivitelezése is hagy némi kivetnivalót maga után: a tagállamok nem tesznek eleget a terrorszervezet pénzügyi forrásainak lenyomozásáért, és blokkolásáért – jelentette ki az ENSZ szakértő-csoportja. „Az al-Kaida továbbra is hozzáfér a pénzügyi adományokhoz, üzleti, valamint bűnügyi (a kábítószer kereskedelmet is beleértve) tevékenységéből eredő bevételeihez.” – nyilatkozta a BBC-nek Michael Chandler az ENSZ bizottság feje. Hozzátette: bár jelenleg nem fenyeget biológiai támadás, de a terrorszervezet technikai megerősödése érzékelhető.

Eddig az ENSZ ellenőrző bizottsága a tagállamok önkéntesen átadott információira szorult azok terrorellenes tevékenységét illetően, de a jelentésből kiderül, csupán az államok  fele működik közre a bizottsággal, ráadásul az általuk átadott információk hitelessége is kérdéses. A bizottság ezért kötelezővé tenné az információk beszolgáltatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik