Belföld

A Jukosz nem adja a vállalatvezetést a fúzióhoz

Az orosz Jukosz (Yukos) olajtársaságnál hallani sem akarnak róla, hogy az egyesítendő Jukosz-Szibnyeft olajvállalat vezetését átengedjék a felvásárolt Szibnyeft (Sibneft) vezetőinek - idézte a Vedomosztyi című orosz lap hétfőn a Jukosz egyik főrészvényese, Leonyid Nyevzlin nyilatkozatát.

“Az egyesítésről szóló írásos megállapodás szerint ez nem lehetséges” – mondta Nyevzlin. Nyevzlin azokra a hétvégén elterjedt sajtóbeli találgatásokra reagált, hogy a Szibnyeft volt fő részvényese, Roman Abramovics követelte, alkalmasint a Kreml támogatásával: a Szibnyeft vezérigazgatóját, Euegene Shvidlert nevezzék ki a JukoszSzibnyeft vezérigazgatójává. E feltételezések szerint a Szibnyeft azért mondta volna le az egyesülést, mert ez a követelés nem teljesült. Az egyesülést nehéz, de nem lehetetlen visszacsinálni.


A Jukosz részvényesei már megszerezték a Szibnyeft 92 százalékát 26 százaléknyi Jukosz-részvényért és 3 milliárd dollár készpénzért cserébe. Hátra volt még, hogy a Jukosz kötelező ajánlatot tegyen a kisrészvényeseknek, illetve megválasszák az egyesült cég igazgatótanácsát. Ez lett volna a Szibnyeft visszalépése előtt pénteken kezdődött, majd félbeszakadt közös közgyűlés dolga. Nyevzlin megismételte, hogy a Jukosz tovább tárgyal “egy külföldi befektetővel” is, amelyet nem nevezett meg. Korábban az amerikai ExxonMobil és a ChevronTexaco került szóba mint érdeklődő a Jukosz 25-50 százaléka iránt.


Hétfő délelőtt a Jukosz 10,90 dollár volt a moszkvai RTS tőzsdén, 4,05 százalékkal olcsóbb a pénteki, 11,36 dolláros zárónál. Pénteken, a Szibnyeft-visszalépés bejelentésének hírére, 5,83 százalékkal lett olcsóbb a csütörtöki zárónál: 11,30 dollárra olcsóbbodott a bejelentés előtti 12,11 dollárról.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik