Belföld

Ismét spekulálnak a forint ellen – az MNB közbeléphetett

Kedden a forint röviddel piacnyitás után 4,38 százalékon állt a sáv erős oldalán, szemben a kora reggeli 3,23 százalékos mélyponttal. Tíz óra tájban 270 forint körül jegyezték az eurót.

A hivatalos kereskedés előtt – piaci vélemények szerint az MNB intervenciójának hatására – 268,45/50 forintig gyengült az uniós valuta jegyzése a 273,25 forintos reggeli budapesti tetőpont és a 274,58 forintos éjjel jegyzett tengeren túli árfolyammal szemben.

Nehogy lemaradjon a valutaválságról!

Olvassa a FigyelőNet Monetáris politika dossziéját!

Piaci információk szerint az állampapír-piaci helyzetre tekintettel az állampapírok elsődleges forgalmazói árjegyzését kedden délelőttre felfüggesztették, míg a Budapesti Értéktőzsdén továbbra is kereskednek az állampapírokkal. Pénteken is hasonló lépésre került sor a 300 bázispontos jegybanki kamatemelést követően.


A Monetáris Tanács pénteken – a kabinet és a PM utólagos támogatásával – 300 bázisponttal 12,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Az MNB a 2005-ös inflációs cél elérésének szükségességével indokolta a lépést.


Az MNB és a PM közösen próbál a forint gyengülése ellen hatni. Kedd reggeli közös közleményükben azt írják: a jegybank minden lehetséges eszközzel meg kívánja akadályozni a forint árfolyamának gyengülését. A PM és az MNB megerősítette, hogy a gazdaságpolitika alapvető célja a 2008-as eurózóna-csatlakozás, amelyet a maastrichti kritériumok teljesítése révén lehet elérni. (A teljes közleményt itt elolvashatja: MNB-PM közlemény a forintgyengülés ellen)


A piacon nem tudnak arról, hogy összehívták volna a Monetáris Tanácsot. A dealerek szerint lehetséges egy jegybanki intervenció 274-275 forint/eurós árfolyamnál, sőt egyesek szerint a reggeli forinterősödés már ennek tudható be. Elemzők nem tarják kizártnak a kamatfolyosó kiszélesítését sem, kamatemelésre viszont nem számítanak, mivel a pénteki is hatástalannak bizonyult.


Az éjszakai órákban a forint árfolyama a New York-i bankközi piacon tovább esett a Budapesti záráshoz képest. A Bloomberg adatai szerint a forint 274,58-ig gyengült az euróval szemben, majd 272-273 körül stabilizálódott.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik