Belföld

Bővülő Donbass-konzorcium a Dunaferr-privatizációra

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. elfogadta a Dunaferr privatizációs pályázatán induló Donbass Ipari Szövetség (DISZ) konzorciumának bővülését - közölte az ukrán vállalatcsoport többek között a FigyelőNettel is.

Az ukrán vaskohászati vállalatcsoport így a svájci Duferco és a lichtensteini Kundax vállalatok szakmai, kereskedelmi és pénzügyi együttműködésére alapozva alakítja ki a dunaújvárosi vasműre beadott végső ajánlatát.

A Dunaferr privatizációs pályázatán induló DISZ a múlt héten juttatta el a konzorcium bővítésével kapcsolatos okmányokat az ÁPV Rt.-hez. Az ukrán vállalatcsoport ezekben a svájci Duferco International Trading Holding Ltd. valamint a lichtensteini Kundax AG felvételét kérte a konzorciumba a vagyonkezelő társaságtól. Az ÁPV Rt. döntése értelmében a két új tag részvételi jelentkezése eleget tett a pályázati kiírás csatlakozással kapcsolatos előírásainak.

A Duferco 1979-ben alakult New Yorkban Bruno Bolfo jelenlegi elnök és több jelentős acélipari vállalat részvételével. Dél-Amerikában elért kezdeti sikerek után a Távol-Keleten, Észak-Amerikában és Európában is terjeszkedni kezdett. A vállalat mára a világ harmadik legnagyobb acélkereskedelemmel és acélgyártással foglalkozó holdingja lett, melynek tavalyi forgalma elérte a 3,5 milliárd dollárt.

A ma már svájci székhellyel rendelkező Duferco évente összesen 5 millió tonna acélipari terméket gyárt, és közel 15 millió tonna terméket forgalmaz. A Donbass Ipari Szövetséggel hét éve működnek együtt: a DISZ által tulajdonolt Alcsevszkij Vaskohászati Kombinát modernizálásában részt vesz a Duferco is. Az ukrán vállalatcsoport az idei évben 1,5 millió tonna félkész és hengerelt acélárut értékesített a Duferco kereskedelmi hálózatán keresztül.

A Kundax AG-t acéliparban érdekelt vállalatok alapították 2000-ben Lichtensteinben. Létrejöttének fő célja, hogy vezető acélgyártókkal és acélkereskedőkkel kialakított együttműködésének segítségével részt vegyen partnerei piackutatásában és termékeik értékesítésben. A Kundax AG közreműködik fejlesztés előtt álló acélipari üzemek átstrukturálásában is.

A Donbass Ipari Szövetség (DISZ) Ukrajna és a FÁK államok egyik vezető vaskohászati vállalatcsoportja, mely 1995-ben alakult négy vállalat közreműködésével. A DISZ mára több mint 40 iparvállalatot magába foglaló holdingvállalattá fejlődött, melyek összesített forgalma 2002-ben elérte a 2,8 milliárd dollárt. A DISZ fő tevékenységi köre az acél, hengerelt termékek, acélcsövek és koksz termelése, valamint a vaskohászati és kokszoló berendezések gyártása. Emellett érdekeltségekkel rendelkezik az energetikában, a nehézgép-gyártásban, az építőiparban, a telekommunikációban, valamint a rekreációs- és az agrár szektorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik