Belföld

Átadták az M30-as autópálya új szakaszát

Megindult a forgalom az M3-ast Miskolccal összekötő M30-as autópálya 8,5 kilométer hosszúságú új szakaszán. Az emődi csomóponttól a muhi csomópontig tartó szakaszt Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter adta át szombaton.

A most forgalomba helyezett autópálya-szakasz része az Emőd és Miskolc között 46 milliárd forintból megvalósuló beruházásnak. Az M30-as további, Muhitól Miskolcig tartó mintegy 16 kilométer szakaszát a tervek szerint 2004 novemberében helyezik üzembe.

Csillag István az átadáson elmondta, hogy a közelmúltban elfogadott gyorsforgalmi úthálózat-fejlesztési program részeként 2006-ig összesen 420 kilométer új gyorsforgalmi utat helyeznek forgalomba, további 425 kilométer hosszan pedig megkezdődik a kivitelezés.

A most átadott 8,5 kilométer hosszúságú autópálya része a Budapest-Kassa útnak, illetve a Lengyelország felé irányuló kereskedelmi útvonalnak.

Az eredeti tervek szerint az utat teljes hosszában kellett volna átadni idén novemberben, ám kisajátítási problémák miatt késtek a kivitelezők, ezért készült el most csak ez a 8,5 kilométeres szakasz. A kivitelezést a Vegyépszer Rt. és a Betonút Rt. alkotta konzorcium végezte.

Farkas László, a Vegyépszer Rt. vezérigazgató-helyettesétől az MTI megtudta: a terepviszonyok – több közúti, vasúti, illetve a folyón átívelő hidat kellett, illetve kell megépíteni – miatt az M30-as az egyik legköltségesebben megépülő autópálya Magyarországon, egy kilométer csaknem kétszer annyiba, mintegy 2 milliárd forintba kerül, mint az M3-as tavaly átadott Füzesabony-Polgár közötti szakaszán.

Csillag István felhívta a figyelmet arra, hogy hétfőtől, vagyis december 1-től újból vásárolható a négynapos autópálya matrica, fogalmazása szerint igen kedvező, 970 forintos áron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik