Belföld

A The Times cikke a Kondor-ügyről

A Kondor-ügyről közölt ismertetést pénteken a londoni The Times, jórészt a Népszava erről szóló írásait ismertetve. A vezető brit lap kis alakú - úgynevezett tabloid, napközben megjelenő - kiadásának budapesti keltezésű cikke felidézi, hogy Kondor Katalint, a Magyar Rádió "kimondottan jobboldali, a Fidesszel szoros szövetséget ápoló" elnökét a magyar napilap szerint Vári fedőnévvel, H-59742 kóddal szervezték be.

A The Times szerint a Kondor-ügyként ismertté vált eset csak a legutóbbi “a kommunista időszakban gyökerező kínos kémbotrányok sorában”. Ezzel összefüggésben a brit lap megemlíti, hogy Medgyessy Péter miniszterelnökről is napvilágra került kémelhárító múltja, és amikor Pokorni Zoltán, a Fidesz (akkori) elnöke Medgyessy lemondását követelte, az ő édesapjáról is kiderült, hogy a titkosszolgálat informátora volt, ami miatt Pokorni lemondott.

A The Times budapesti tudósítója megszólaltatta a nemzetbiztonsági szolgálat történeti levéltárának egy illetékesét, Batzoni Gábort, aki a Kondor-ügyről azt mondta: úgy tűnik, hogy a dokumentumok teljesen valódiak, de “hogy bizonyítanak-e is valamit, az már más kérdés”. Az illetékes szerint “a levéltárban sok valódi dokumentum van … ezek azonban sok olyasmit tartalmaznak, ami nagyon messze áll az igazságtól”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik