Belföld

Sem Medgyessy, sem Járai nem aggódik a forint miatt

admin

2003. 11. 28. 08:23

"Biztos vagyok benne, hogy a forint a közeljövőben visszatér abba az árfolyamsávba, amelyet a kormány és a jegybank is elfogadhatónak tart" - mondta nyilatkozatában Medgyessy Péter miniszterelnök.

A miniszterelnök a forint csütörtöki bankközi piaci gyengülésére és az állampapírok hozamának számottevő emelkedésére reagált. “A monetáris- és a költségvetési politika összhangja biztosított, és ez az alapja annak, hogy a forint a kívánatos sávban tartható” – hangsúlyozta Medgyessy Péter.

“A magyar gazdaság fundamentumai javultak, hiszen a növekedést egyre inkább a beruházások, az ipar és az export húzza” – mondta. A gazdaságpolitika legfontosabb pilléreit a jövő évi költségvetés főbb számainak és tervezett hiányának elfogadásával a parlament jóváhagyta.

“Ezzel zöld utat kapott az a gazdaságpolitika, amely folytatja a már korábban megkezdett kiigazítást, és amelynek révén idén 5 százalék alá csökken az államháztartás hiánya” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: a gazdaságpolitika központjában a kiegyensúlyozott fejlődés és a magasabb teljesítőképesség elérése áll.

Megerősítette, hogy a jegybank és a kormány által kívánatosnak tartott 250-260 forintos euróárfolyam teljes mértékben megfelel a közösen kijelölt inflációs pályának és megfelelő feltételeket teremt a versenyképesség javításához is. “Ez az árfolyamsáv egyúttal megfelel az ERM II-es uniós árfolyamrendszerhez való csatlakozás közép- és hosszabb távú törekvéseinek” – tette hozzá.

Csak átmeneti ingadozásról van szó

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Járai Zsigmond “nem túl ideges” a forint jelenlegi gyengesége miatt, és azt átmeneti jelenségnek tartja – írta az Interfax hírügynökség. Járai azt mondta az orosz hírügynökségnek, hogy Magyarországon a gazdasági alapok javulnak, és ő maga biztatónak tartja a gazdasági kilátásokat, mivel a költségvetés hiányát csökkentik és a gazdasági növekedés gyorsulni fog jövőre az export és nem pedig a hazai fogyasztás ösztönzésére.


Járai Zsigmond szerint az árfolyamok ingadozásának nincsen fundamentális oka, ezért átmeneti jellegűnek kell őket tekinteni. A jegybank elnöke kihangsúlyozta, hogy a gazdasági alapok a javulás jeleit mutatják, de eltart egy darabig, amíg ezt a piac is tudomásul veszi. Járai megismételte, hogy az MNB 250-260/euró között látja szívesen a forintot, de nem aggódik amiatt ha egy-két napos, néhány hetes átmeneti időre ettől eltér.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.