Belföld

Sem Medgyessy, sem Járai nem aggódik a forint miatt

"Biztos vagyok benne, hogy a forint a közeljövőben visszatér abba az árfolyamsávba, amelyet a kormány és a jegybank is elfogadhatónak tart" - mondta nyilatkozatában Medgyessy Péter miniszterelnök.

A miniszterelnök a forint csütörtöki bankközi piaci gyengülésére és az állampapírok hozamának számottevő emelkedésére reagált. “A monetáris- és a költségvetési politika összhangja biztosított, és ez az alapja annak, hogy a forint a kívánatos sávban tartható” – hangsúlyozta Medgyessy Péter.

“A magyar gazdaság fundamentumai javultak, hiszen a növekedést egyre inkább a beruházások, az ipar és az export húzza” – mondta. A gazdaságpolitika legfontosabb pilléreit a jövő évi költségvetés főbb számainak és tervezett hiányának elfogadásával a parlament jóváhagyta.

“Ezzel zöld utat kapott az a gazdaságpolitika, amely folytatja a már korábban megkezdett kiigazítást, és amelynek révén idén 5 százalék alá csökken az államháztartás hiánya” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: a gazdaságpolitika központjában a kiegyensúlyozott fejlődés és a magasabb teljesítőképesség elérése áll.

Megerősítette, hogy a jegybank és a kormány által kívánatosnak tartott 250-260 forintos euróárfolyam teljes mértékben megfelel a közösen kijelölt inflációs pályának és megfelelő feltételeket teremt a versenyképesség javításához is. “Ez az árfolyamsáv egyúttal megfelel az ERM II-es uniós árfolyamrendszerhez való csatlakozás közép- és hosszabb távú törekvéseinek” – tette hozzá.

Csak átmeneti ingadozásról van szó

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Járai Zsigmond “nem túl ideges” a forint jelenlegi gyengesége miatt, és azt átmeneti jelenségnek tartja – írta az Interfax hírügynökség. Járai azt mondta az orosz hírügynökségnek, hogy Magyarországon a gazdasági alapok javulnak, és ő maga biztatónak tartja a gazdasági kilátásokat, mivel a költségvetés hiányát csökkentik és a gazdasági növekedés gyorsulni fog jövőre az export és nem pedig a hazai fogyasztás ösztönzésére.


Járai Zsigmond szerint az árfolyamok ingadozásának nincsen fundamentális oka, ezért átmeneti jellegűnek kell őket tekinteni. A jegybank elnöke kihangsúlyozta, hogy a gazdasági alapok a javulás jeleit mutatják, de eltart egy darabig, amíg ezt a piac is tudomásul veszi. Járai megismételte, hogy az MNB 250-260/euró között látja szívesen a forintot, de nem aggódik amiatt ha egy-két napos, néhány hetes átmeneti időre ettől eltér.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik