Belföld

Rekordmagasságban az euró a dollárral szemben

Az európai stabilitási és növekedési paktum megrendülése, valamint a pozitív amerikai konjunktúra-adatok ellenére, 12 európai ország közös pénze, az euró 1999-es bevezetése óta pénteken először átlépte a lélektani 1,20-as határt a dollárral szemben.

Késő délután 1 euróval szemben 1,2006 dollárt jegyeztek Frankfurtban. Az Európai Központi Bank (EKB) előzőleg a referencia árfolyamot 1,1994-ben állapította meg (csütörtökön 1,1902-ben), ennek megfelelően egy dollár 0,8338 euróba került (csütörtökön 0,8402-be).

Az év kezdete óta az euró a dollárral szemben csaknem 15 százalékkal erősödött, a mélyponton 2000 októberében volt, amikor egy euróért 0,8230 dollárt kínáltak.

Egyes kereskedők szerint az euró már érett volt arra, hogy átugorja a lélektanilag fontos 1,20-as határt. Kevés hír is elegendő volt ahhoz, hogy az euró néhány óra leforgása alatt 1,20 fölé lendüljön. Az egyik ilyen hír volt a jegybanki alapkamat meglepő magyarországi megemelése 3,0 százalékponttal – írta a dpa.

Az európai uniós belépésre váró ország – állapította meg a német hírügynökség – a folyó fizetési mérleg és az államháztartás komoly hiánya miatt emelte meg a jegybanki alapkamatot 3,0 százalékponttal, s ugyanilyen ikerdeficit figyelhető meg az Egyesült Államokban is. Kissé túlzó ugyan a párhuzam az Egyesült Államok és Magyarország között, de a felvetés elegendő ahhoz, hogy a dollárral szembeni rossz hangulat tovább romoljon.

A nemzetközi devizapiacokon szélsőségesen negatív hangulat alakult ki a dollárral szemben, a brit font öt év óta nem volt olyan erős a dollárral szemben, mint amilyen erős csütörtökön volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik