Belföld

Német-osztrák csúcs a stabilitási paktumról

admin

2003. 11. 28. 12:28

Berlinben nyíltan beszélnek már arról, hogy reformra szorulna az unió úgynevezett stabilitási paktuma. Az osztrák-német csúcstalálkozón a két kancellár megbeszélésén is téma volt az átalakítás.

Schröder német és Schüssel osztrák kancellár tárgyalásainak az a legfőbb eredménye, hogy mindketten olyan változtatásokat sürgettek, amelyek lehetővé teszik, hogy a tagállamok időlegesen, például gazdaságuk hosszú távú versenyképességének biztosítása érdekében megszegjék a paktum alapszabályait.

Szerepelt az osztrák-német csúcstalálkozón egy bennünket, a leendő új tagállamokat érintő kérdés is, amelyben viszont komoly vita alakult ki Schüssel és Schröder között. Az osztrákok ugyanis – akárcsak mi, magyarok – azt akarják, hogy az unió bővítését követően is maradjon fönn a gyakorlat, hogy minden tagállam egy-egy komisszárt, ha úgy tetszik, egy-egy minisztert delegál az uniós kormányba, a Bizottságba. A németek viszont ezt a bürokrácia túlburjánzásának tartják, és attól tartanak, hogy a tíz taggal bővülő Bizottság majd sokkal drágábban, viszont sokkal kisebb hatékonysággal lesz csak képes működni.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.