Belföld

Enyhén romló nagyvállalati várakozások

Enyhén romlottak a legnagyobb magyarországi vállalkozások rövid távú várakozásai, az Ecostat TOP-100 konjunktúra indexe novemberben 50 százalék volt, 1 százalékponttal alacsonyabb, mint egy hónappal korábban - közölte a gazdaságkutató intézet.

A Magyarországon működő multinacionális vállalatok fél éves gazdasági várakozásait összegző mutatók tendenciája a két éve lassuló gazdasági környezetben szerényen csökkenő.

A korábban javulásban bizakodó, 41 százalékos arányt képviselő cégek kevesebb mint egyharmada a jelenlegi helyzet fennmaradását feltételezők köréhez csatlakozott. A romló feltételekkel számoló vállalatok 31 százalékos aránya nem változott.

A TOP-100 előrejelzése szerint 2003-ban a fogyasztói árak éves átlagos növekedése 5,3 százalék lesz, míg a szakértői várakozás 4,9 százalék.

Javultak a kis- és középvállalatok várakozásai

Az Ecostat kis- és középvállalati (kkv) konjunktúra-indexe 46,6 százalék volt novemberben, az októberinél 1,3 százalékponttal magasabb, az idei legalacsonyabb augusztusi indexnél mintegy 4 százalékponttal kedvezőbb.

A felmérés szerint a hazai kkv-k augusztust követően túljutottak a depressziós mélyponton, mérsékelten javuló konjunkturális kilátásokkal számolnak. A kkv szektor novemberben csökkentette inflációs várakozását, az éves szintű átlagos pénzromlást 6,3 százalékosra becsülik. A decemberre vonatkozó 12 havi inflációprognózis 0,3 százalékponttal emelkedett, értéke 6 százalékot ért el.

A kis- és középvállalatok rövid távú, nagyrészt 2004 elsőfélévére vonatkozó gazdasági várakozásaiban elbizonytalanodás érződik – állapítja meg a felmérés. A vállalatok egyik oldalról bizakodnak a konjunktúra és az élénkülő piac dinamizáló hatásában, másrészt viszont tartanak a jövő év elején életbe lépő, jövedelmezőségüket érzékenyen érintő intézkedésektől.

A következő félévben a nemzetgazdaság kismértékben javuló kilátásaiban a vállalkozások kevesebb mint egyharmada bízik. A gazdasági feltételek romlásával a cégek harminc százaléka számol. A pesszimista előrejelzések aránya az elmúlt tizenkét hónapban mindössze két alkalommal volt alacsonyabb a jelenleginél – teszik hozzá a kutatók.

Saját vállalkozásuk rövid távú fejlődési kilátásait pozitívan értékeli a cégek egynegyede, változatlannak több mint a fele. Kismértékben romló feltételrendszerrel 16 százalékuk, míg jelentősen romlóval 8 százalékuk számol.

Vállalkozásuk bővítésére a következő hat hónapban a korábbinál szűkebb kör, 29 százalék lát lehetőséget. A szeptemberivel megegyező felmérési eredményben a jövőre mérséklődő lakossági és közösségi fogyasztás játszik szerepet. A növekedést jelző vállalatok kilenctizede szerény, öt százalék alatti bővülést prognosztizál.

Novemberben a piaci pozícióit megrendítő verseny kialakulásától a vállalatok 31 százaléka tart. Működési területén új, erős versenytárs megjelenésével 45 százalék számol. A korábbi hónapoknál pesszimistább várakozások az uniós csatlakozással erősödő piaci versennyel hozhatók összefüggésbe.

A beszállítói tevékenység folytatásában bizakodó kis- és középvállalatok köre október óta kismértékben bővült, 27 százalék. A multinacionális vállalatok várhatóan növekvő befektetései és exporttevékenysége a KKV szektor aktívabb közreműködését eredményezheti.

A KKV szektor novemberi prognózisa szerint a vállalkozások fejlődését alapvetően akadályozó tényezők sorában továbbra is első helyen a belföldi kereslet elégtelensége, második helyen a gazdasági környezet bizonytalansága áll. Előbbre sorolódott, harmadik helyre került az éleződő verseny, egy pozícióval pedig hátrább szorult a tőkehiány.

A felmérések alkalmával a vállalkozások kielégítőnek tartják a kapacitásaikban meglévő tartalékokat, a rendelkezésre álló munkaerő kvalitását és a beszerzési feltételeket. Figyelemre érdemes jelzés, hogy néhány hónapja javuló a központi adminisztráció vállalati megítélése.

Az értékesítési lehetőségek szerény javulása miatt a vállalatok készletgazdálkodásában fél éven belül jelentős változást nem terveznek. A belföldi értékesítési lehetőségek fél éven belüli fennmaradását a vállalatok 59 százaléka prognosztizálja. A hazai piac szűkülését éven belül a legkisebb arányban, mindössze 22 százalékban valószínűsítik a vállalatok.

A külföldi piacok értékesítési lehetőségének megítélése több hónapja változatlan. Novemberben a KKV-k 72 százaléka a jelenlegi exportlehetőségek fennmaradását, 14 százaléka bővülését és ugyanennyi annak szűkülését feltételezi.

A KKV szektorban a gazdálkodók pénzügyi helyzete 63 százalékuk megítélése szerint fél éven belül változatlan marad. Október óta 15 százalékról 9 százalékra csökkent a javuló likviditást feltételező cégek aránya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik