Belföld

Több pénz jut útfejlesztésre

Az egy- és kétszámjegyű utak fejlesztésére, a településeket elkerülő szakaszok építésére az idei és tavalyi évek 60 milliárd forintos átlaga után jövőre csaknem 50 százalékkal több pénz, 88 milliárd forint jut - mondta Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter csütörtökön, Hartán.

A miniszter az 51-es számú főút új nyomvonalon kiépült csaknem 5 kilométer hosszú, Harta és Dunapataj közötti szakaszának felavatása alkalmából elmondta: a költségvetési forráson kívül uniós pénzekből további 15 milliárd forint jut a környezetvédelem és infrastruktúra együttes fejlesztésére, valamint a zsáktelepülések közlekedési helyzetének javítására.


A most átadott új út Bács-Kiskun megye egyik legkritikusabb, árvízvédelmi töltésen vezető, sokak által csak “halálútnak” nevezett szakaszát váltja ki, a Nemzeti Autópálya Rt. beruházásában 2,5 milliárd forint költséggel készült el. Csillag István rámutatott: lényegében két út nyílt meg, a biztonságosabb közlekedést lehetővé tevő új szakasz mellett ugyanis a régi védgáton vezető út – árvízvédelmi funkcióját megtartva – turisztikai kerékpárútként működhet. Ígérete szerint az 51-es út új nyomvonalán tovább épül a Solt-Harta közötti mintegy 10 kilométeres szakasz is. Ez várhatóan a jövő év novemberére készül el 4,3 milliárd forintos költséggel. A gazdasági és közlekedési miniszter csütörtökön átadta a forgalomnak Soltnál az 51-es számú főúthoz kapcsolódó, hozzávetőleg 1 kilométer hosszúságú felújított útszakaszt is. Az összességében 261 millió forintos beruházási költséghez a helyi önkormányzat 45 millió forinttal járult hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik