Belföld

Az orosz piac a Pannon tulajdonosának reménysége

A norvég állami tulajdonban lévő Telenor távközlési vállalat a negyedik negyedévre eredményességének a javulását jelezte előre, és különösen bizakodó hangot ütött meg oroszországi érdekeltségével kapcsolatban. A Telenor a Pannon GSM tulajdonosa.

Az EBITDA-kulcs 32 százalék volt 2002 negyedik negyedévében és 37 százalék az idei harmadik negyedévben. Jon Fredrik Baksaas vezérigazgató szerint azonban az idei negyedévben ennél valamivel alacsonyabb lesz a kulcs, de mindenképpen jobb, mint a 2002 negyedik negyedévi volt.

A vezetékes üzletág EBITDA-kulcsa a negyedik negyedévben megfelel majd az eltelt kilenc hónapban elértnek. A mobil üzletág kilátásai azonban az éles konkurencia harc miatt egyelőre bizonytalanok. A vezérigazgató azonban a mobil üzletág esetében az eredményesség szintjének fenntartásánál lényegesen fontosabbnak tartja a domináns piaci részesedés megszerzését, illetve megőrzését.

A legnagyobb piaci lehetőségeket Thaiföldön, Bangladesben és Oroszországban véli felismerni a vezérigazgató. A második legnagyobb orosz mobilszolgáltató, a Vimpelcom nemrégiben üdvözölte tízmilliomodik előfizetőjét, ami négyszerese a Telenor norvégiai előfizetői bázisának.

A Telenor fenn kívánja tartani üzleti érdekeltségét Oroszországban még annak ellenére is, hogy vállalati stratégiája szerint kivonul minden piacról, ahol nem tudja megszerezni a közös vállalkozás ellenőrző pakettjét. Üzleti partnerével, a moszkvai Alfa Group befektetői csoporttal több millió dollárt fektettek már a félreeső térségek lefedettségének a biztosítására, mivel ezt tekintik a Vimpelcom piaci pozíciója legjobb megalapozásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik